avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de proprietate ptr cetateni straini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de proprietate ptr cetateni straini

O persoana a emigrat in Germania in 1996, fiind proprietara unui apartament la momentul respectiv. N-a instrainat locuinta, deoarece mama ei locuieste si acum in acea locuinta. Reveniota in concediu in aceasta vara, a dorit sa faca asigurarea obligatorie, dar a primit raspunsul ca este imposilbil, fiindca este cetatean strain. Dupa spusele agentului de asigurari cetatenii straini nu au dreptul sa achizitioneze proprietati (pe persoana fizica) in Romania.
Poate cineva sa confirme?
Ar fi trebuit sa caut pe fInternet, dar sincer, cred ca pe acest forum pot afla mai repede adevarul.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: succesconf , utilizator 08:46, 17 August 2011
Dar persoana respectiva nu are cetatenie romana, daca a emigrat din 1996 cred ca era roman cand a plecat, nu??
Agentul face confuzia intre imobilul teren si imobilul apartament.
strainiii pot cumpara imobile pe teritoriul Romaniei.
Da era cetatean roman, certificatul de nastere este tot cel roman, si in ziua de azi; doar Cartea de Identitate este eliberata de Statul German.
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2011
succesconf, utilizator
Multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte!

Intre timp m-am documentat, si am aflat urmatoarele:

Art. 44, alin. 2 din Constitutie prevede ca ? proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular ?.

Cetatenii straini si societatile straine pot dobandi constructii in Romania,
beneficiind in acelasi timp de un drept de folosinta asupra terenurilor pe care sunt situate, pe toata durata existentei constructiilor (dreptul de superficie).

In privinta proprietatii asupra terenurilor:

Legea 54/1998 - Privind circulatia terenurilor, spune la Art. 3. - (1) Cetatenii straini si apatrizii nu pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor, cat si asupra cotelor parti indivize comune.

Legea nr. 312/2005 ce se refera la dobandirea dreptului de proprietate a cetatenilor straini spune in felul urmator:

Art. 3. - Cetăţeanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul într-un stat
membru sau în România, precum şi persoana juridică constituită în
conformitate cu legislaţia unui stat membru pot dobândi dreptul de
proprietate asupra terenurilor în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute de
lege pentru cetăţenii români şi pentru persoanele juridice române.

Art. 4. - Cetăţeanul unui stat membru nerezident în România, apatridul
nerezident în România cu domiciliul într-un stat membru, precum şi
persoana juridică nerezidentă, constituită în conformitate cu legislaţia
unui stat membru, pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor
pentru reşedinţe secundare, respectiv sedii secundare, la împlinirea unui
termen de 5 ani de la data aderării României la Uniunea Europeană.

Art. 5. - (1) Cetăţeanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul într-un
stat membru sau în România, precum şi persoana juridică constituită în
conformitate cu legislaţia unui stat membru pot dobândi dreptul de
proprietate asupra terenurilor agricole, pădurilor şi terenurilor forestiere
la împlinirea unui termen de 7 ani de la data aderării României la
Uniunea Europeană.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatean german pot cumpara pamant in romania pe persoana mea? ma-blockLM ma-blockLM Sunt cetatean german si vreau sa stiu daca pot cumpara privat, nu pe firma pamant construibil si arabil? (vezi toată discuția)
Drept achizitie proprietate ,cetateni straini kpas2005 kpas2005 Cetatenii straini ,membrii ue ,au dreptul de a cumpara teren intravilan?dar agricol?multumesc (vezi toată discuția)
Cetatenii straini pot cumpara teren in romania? dragmar dragmar Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca cetatenii straini pot achizitiona teren in Romania si in ce conditii. Multumesc. Cu stima, (vezi toată discuția)