avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara

In urma unor conflicte cu angajatorul (pontarea ilegala in concediu fara plata,neplata a doua salarii, refuzul acestuia de a-i plati concediul medical, etc ...) sotia mea, fiind insarcinata , a refuzat sa mai mearga la lucru. Patronul trimite scrisori recomandate pentru cercetari disciplinare, se poate sa-i desfaca contractul de munca in urma acestor scrisori ? Daca da, dupa cat timp de absenta de la serviciu ? Oricum intentionam sa-l actionam in instanta pe dl. patron. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:54, 21 August 2011
Depinde si de ce scrie in Regulamentul Intern.Acolo unde lucrez eu, de exemplu, este dupa 3 zile de nemotivate se convoaca angajatul, daca nu prezinta la convocare cu un motiv intemeiat pentru care a lipsit(concediu medical) se desface contractul de munca.
1. Neprezentarea salariatului la convocarea facuta pentru desfasurarea anchetei disciplinare,fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. Adica se poate aplica masura concedierii direct in acest caz.

2. In Regulamentul Intern al firmei puteti gasi o precizare referitoare la nr. de zile absentate nemotivat care conduc la masura concedierii.

3. Probabil va primi decizia de concediere prin posta ,si o veti putea ataca in instanta in termenul legal.
Mie unul mi se pare ca Regulamentul Intern este un instrument al patronilor de a-i avea la mana pe angajati, pentru ca angajatul semneaza la angajare ca respecta ROI-ul ,insa patronii pot sa il modifice dupa bunul lor plac, sa adauge sau sa scoata articole din el, dupa cum " le da bine". Si sunt sigur ca se pot folosi de ROI modificat si intr-un eventual proces.
Nu este asa.Regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariat din momentul incunostintarii acestora.
Obligatia de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern trebuie indeplinita de angajator.
Orice modificare ce intervine in continutul regulamentului intern este supusa procedurilor de informare .Angajatorul va trebui sa faca si dovada ca si-a indeplinit obligatia si a informat angajatii despre orice modificare.
Oricum, doar acolo veti gasi precizari in legatura cu regulile concrete privind disciplina muncii in unitate,precum si cu abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile.
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
ContSters136493, utilizator
Intr-adevar, daca modificarile aduse R.I. de catre angajator nu sunt aduse a cunostinta salariatilor, atunci acestea nu le sunt opozabile ...

Alte discuții în legătură

Concediere - absente nemotivate vidiva vidiva cu ce articol este corect sa incadrez o concediere pe baza absentelor nemotivate ? Art 51.(2) , Art. 52.(1) b) sau Art. 61. a ? si la cate absente nemotivate ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim MariaRamona MariaRamona Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare? (vezi toată discuția)
Lipsa de la servici mai este sanctionata?!!!! petrans petrans buna ziua, Avem probleme cu un angajat recalcitrant si foarte agresiv pe care conform art.61 lit A) il putem concedia pentru agresivitate verbala si fizica ... (vezi toată discuția)