avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere - absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere - absente nemotivate

cu ce articol este corect sa incadrez o concediere pe baza absentelor nemotivate ?
Art 51.(2) , Art. 52.(1) b) sau Art. 61. a ? si la cate absente nemotivate se poate desface cim ? :hm:
multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: AnnaMaria_ru , utilizator 13:07, 11 Iunie 2010
in primul rind vedeti dispozitiile inscrise in regulamentul intern, cercetati motivele pentru care angajatul a lipsit nemotivat si apoi aplicati sanctiunea. cred ca va puteti incadra in dispozitiile art. 61.a.
Art. 61 Cod Muncii. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:

a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;

Dar mare atentie la Art. 63. - (1): Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.
Nr. de absente il gasiti in Contractul Colectiv de Munca sau ROI.

Ultima modificare: Duminică, 18 Aprilie 2010
Marcel Mihalache, Avocat
vidiva a scris:

cu ce articol este corect sa incadrez o concediere pe baza absentelor nemotivate ?
Art 51.(2) , Art. 52.(1) b) sau Art. 61. a ? si la cate absente nemotivate se poate desface cim ? :hm:
multumesc anticipat !


Desfacerea disciplinara a c.i.m. are ca temei legal art.61 lit.a C.mun. .... :)
Numarul de absente nemotvate il pteti gasi in CCM la nivel de unitate sau in R.I. ... in lipsa acestora este cam greu de stabilit la cate zile de absente angajatorul poate decide desfacerea disciplinara a c.i.m. ..
In practica, in astfel de situatii, se merge pe 3 zile de absente nemotivate.
Ultima modificare: Duminică, 18 Aprilie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
problema este in felul urmator : in prima zi a venit la serviciu , l-a rugat pe patron sa-l invoiasca deoarece are probleme familiale -sotia fiind internata, din spusele lui-dar ca dupa rezolvarea problemelor va veni la serviciu . patronul l-a contactat telefonic de cateva ori , angajatul spunand ca inca mai are probleme dar ca va veni cel putin pentru a face o cerere de cfp . apoi nimic . patronul se vede nevoit sa aplice o sanctiune , avand in vedere ca de la 01.04.2010 , angajatul nu a mai venit la serviciu , fiind necesara prezenta acestuia la locul de munca .
trebuie inceputa cercetarea disciplinara si luata o decizie in termen de 30 de zile de la constatarea abaterii . deci se va tine cont de 3 zile de absente ?
si ar mai fi o problema :angajatul este incadrat cu timp partial de munca de 4 h/zi.se respecta aceleasi reguli ?
Nu are nici o legatura timpul de munca din contract cu absentele nemotivate.
Nu inteleg de ce va mai faceti probleme cate zile de absente sunt necesare, din moment ce de la 01.04.2010 nu a mai venit la servici.Sunt deja doua saptamani.
Treceti la pasul doi, notificare de chemare la cercetare disciplinara, PV in urma acestei chemari, Conform art. 267 alin. (2) din Codul muncii.
Intre data convocarii si cea a efectuarii cercetarii disciplinare prealabile trebuie sa treaca un termen. In acest sens, art. 75 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 , stipuleaza ca acesta trebuie sa fie de cel putin 5 zile lucratoare.
Numai neprezentarea salariatului la convocarea facuta fara nici un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii prealabile.
Constatand vinovatia salariatului, dupa efectuarea cercetarii prealabile (sau dupa constatarea imposibilitatii efectuarii ei datorita culpei celui in cauza), angajatorul urmeaza sa stabileasca sanctiunea disciplinara, in baza propunerii comisiei de disciplina.
Conform art. 268 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Respectati aceste termene si acesti pasi, altfel angajatul sta acasa, va da in judecata si-i platiti salariul degeaba.

Alte discuții în legătură

Desfacere cm individual Barby1996 Barby1996 Angajat care nu-si a dat demisia,dar numai vrea sa lucreze si nici nu s-a prezentat la munca. Cu ce articol se poate desface CM? (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,am un angajat caruia i-am acordat concediu fara plata din data de 31.05.2011-31.08.2011,problema este ca a trecut o luna(intreaga luna septembrie) si ... (vezi toată discuția)