avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contract de munca

Buna seara,
Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu acordul Consiliului de Administratie, pe perioada 01.02.2011-31.01.2012, nu se prezinta la post pe data de 01.02.2012 si nu poate fii contactata, deoarece este plecata din tara, din punct de vedere legal cum se procedeaza, i se poate desface contractul de munca? , care este temeiul legal?( din surse neoficiale stim ca nu vrea sa mai vina la post). Cum trebuie sa procedam, o instiintam in scris, dupa data de 01.02.2012 sau cum?
Daca i se desface CIM postul se blocheaza ? pe postul ei a fost angajata pe durata determinata de 12 luni o alta persoana careia ii inceteaza CIM la data de 01.02.2012.
- Mai putem sa pastram aceasta persoana, incheindu-i un alt CIM pe maximum 12 luni?
Cel mai recent răspuns: Ileana popa , utilizator 19:41, 25 Ianuarie 2012
Se procedeaza obligatoriu la o cercetare disciplinara prealabila, persoana respectiva fiind convocata in scris la sediul dvs. pentru absente nemotivate.
Dupa aceasta cercetare disciplinara, daca refuza continuarea raporturilor de munca i se poate desface CIM si in baza carui articol ptr. ca in Codul Muncii exista numai suspendare de CIM ca urmare a absentelor nemotivate sau cel putin asa am gasit?
Depinde si de sanctiunea primita .. daca nu se decide concedierea disciplinara si se decide aplicarea altei sanctiuni , atunci se poate proceda la o noua cercetare disciplinara care sa duca la desfacerea disciplinara a raportului de munca.

Art.61 lit.a C.,un. este temeiul de drept al desfacerii disciplinare a c.i.m. in cazul savarsirii unei abateri disciplinare ...abs.nemotivate constituie o abatere disciplinara.
La voi in unitate exista sigur un regulament intern, eventual cu contract colectiv de munca contract individual de munca, prin care se stipuleaza ca, pentru absente nemotivate in numar de ... x zile , se aplica sanctiunea desfacerii disciplinara a contractului de munca. Codul Muncii art. 61 lit. a concedierea salariatului pentru abatere disciplinara grava sau repetata.
Desfaceti CIM cu art. 61 lit.a) , dupa ce faceti convocarea la cercetare si salariatul nu se va prezenta.
Trebuie sa aveti prevazut in Regulamentul intern desfacerea CIM pentru absente nemotivate.

ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a sãvârşit o abatere gravã sau abateri repetate de la regulile de disciplinã a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncã, contractul colectiv de muncã aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinarã; b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioadã mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedurã penalã;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertizã medicalã, se constatã inaptitudinea fizicã şi/sau psihicã a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sã îşi îndeplineascã atribuţiile corespunzãtoare locului de muncã ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncã în care este încadrat.
ART. 62
(1) În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevãzute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatãrii cauzei concedierii.
(2) În cazul în care concedierea intervine pentru motivul prevãzut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispoziţiilor art. 247-252.
(3) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulitãţii absolute, trebuie sã fie motivatã în fapt şi în drept şi sã cuprindã precizãri cu privire la termenul în care poate fi contestatã şi la instanţa judecãtoreascã la care se contestã.

ART. 251
(1) Sub sancţiunea nulitãţii absolute, nicio mãsurã, cu excepţia celei prevãzute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusã mai înainte de efectuarea unei cercetãri disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfãşurãrii cercetãrii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicitã de cãtre angajator sã realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea fãcutã în condiţiile prevãzute la alin. (2) fãrã un motiv obiectiv dã dreptul angajatorului sã dispunã sancţionarea, fãrã efectuarea cercetãrii disciplinare prealabile.


Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
ana-cer, moderator

Alte discuții în legătură

Lipsa de la servici mai este sanctionata?!!!! petrans petrans buna ziua, Avem probleme cu un angajat recalcitrant si foarte agresiv pe care conform art.61 lit A) il putem concedia pentru agresivitate verbala si fizica ... (vezi toată discuția)
Desfacere cm individual Barby1996 Barby1996 Angajat care nu-si a dat demisia,dar numai vrea sa lucreze si nici nu s-a prezentat la munca. Cu ce articol se poate desface CM? (vezi toată discuția)
Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)