avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC, stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC, stimulent de insertie

daca optez pentru CCC pana la 2 ani dar intre timp ma razgandesc si doresc revenirea la serviciu inainte de implinirea copilului a varstei de 1 an mi se mai acorda stimulentul de insertie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:24, 19 August 2011
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

2. Asadar nu puteti sa schimbati optiunea initiala.

3. Puteti sa obtineti stimulentul de insertie chiar daca nu intrati deloc in CCC. Iata ce spune Ordinul MMFPS nr. 1474/2011:

Situatie:
Persoana indreptita solicita direct stimulentul de inserie, incepnd cu ziua urmtoare celei in care inceteaza concediul de maternitate, neexprimandu-si optiunea de a beneficia de concediu de crestere a copilului pana la implinirea varstei de un an de catre copil.

Solutie:
Persoana indreptita poate solicita direct stimulentul de insetrie, incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate, daca indeplinete condiiile pentru acordarea indemnizaiei pentru cresterea copilului prevazuta la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonana de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, denumita in continuare OUG nr. 111/2010. Daca la momentul cererii persoana solicita de la inceput stimulentul de insertie, se considera ca si-a exprimat opiunea pentru varianta de concediu/indemnizatie lunara sau, dupa caz, stimulent, prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Aceasta optiune nu mai poate fi modificata pe parcurs, insa persoana poate reveni in concediu de crestere a copilului, pana la implinirea de catre acesta a varstei de un an, cu plata unei indemnizatii aferente concediului si poate continua apoi cu stimulentul de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, in situatia in care se reintoarce la activitatea profesionala inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an.
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie, indemnizatie pentru ccc gabriela31 gabriela31 buna ziua . ce se intelege prin stimulentul de insertie ,se mai aplica cu noua lege pe 2010,urmeaza sa nasc in decembrie 2011.multumesc (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie, optiunea 1 cristiionut cristiionut cat timp primesc cei 500 lei daca nu am renuntat deloc la locul de munca? (vezi toată discuția)
Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a beneficia de stimulentul de insertie? m_ter m_ter Buna ziua! As dori sa stiu despre stimulentul de insertie. Ca sa beneficiez de acesta ce conditii trebuie indeplinite? Sunt mama singura si am inteles ca as ... (vezi toată discuția)