Am depus dupa decesul mamei (divortata) eu si fratele meu am scos de la notar certificate de acceptare a mostenirii in ideea ca vom cere in instanta retrocedarea unui teren conf. 10/2001 ; relatiile intr mine si frate sau racit eu am umblat dupa acte si am depus notificare pt. acel teren ,dupa 3 ani mi s-a recunoscut in instanta dreptul la compensatii banesti ; Mi se cere de catre primaria orasului respectiv certificat de mostenitor - am inteles ca trebuie sa ne prezentam la un notar toti mostenitorii dar pe frate, pe care nu l-am vazut de la decesul mamei nu am de unde sa-l iau , e plecat din tara - pt . a obtine certificatul de mostenitor trebuie sa fie si el prezent? succesiunea nu s-a dezbatut ,nefiind nimic de impartit doar ipotetic la acea vreme nefacandu-se nici un act , dezbatere succesorala; certificatul de mostenitor nu confera o calitate ? - este o taxa in acest sens ?, mai e nevoie si de o dezbatere succesorala , la momentul decesului mamei neexistand bunuri ?
Certificat de moştenitor nu puteti obţine decât de la notarul public după dezbaterea succesiunii.
La întrebarea dacă trebuie să fie şi el prezent, răspunsul este da, dacă vreţi să dezbateţi succesiunea pe cale notarială.
Dacă nu este prezent, va trebui să contactaţi un avocat pentru a dezbate succesiunea pe cale judecătorească, singura condiţie fiind aceea a aflării domiciliului sau măcar ultimul domiciliul al fratelui dvs.
Pentru alte detalii vă sunt disponibil.
Atenţie..Nu confundaţi certificatul de acceptare a moştenirii cu certificatul de moştenitor.
Multumesc i_27, nu confund cele 2 certificate, dar cum spuneam cred ca , nefiind nimic de impartit nu avem ce sa dezbatem iar referitor la terenul la care fac referire, fratele nu cred ca iintra in discutie pt ca asa cum spune legea :
,,Art. 4 alin. 4 din Legea 10/2001 stabileste ca : „de cotele mostenitorilor legali sau testamentari care nu au urmat procedura prevazuta la cap. III profita ceilalti mostenitori ai persoanei indreptatite care au depus in termen cererea de restituire”. Astfel, in situatia in care numai o parte dintre mostenitorii proprietarilor deposedati de stat au cerut restituirea imobilului, acesta se cuvine celor ce s-au conformat Legii nr.10 / 2001, prin efectul dreptului de acrescamant , indiferent de cotele lor succesorale. Succesorii nu dobandesc in nume propriu dreptul la restituire ci ca mostenitori ai antecesorului lor, singurul cu privire la care se pune problema functionarii dreptului de acrescamant." Eu nu pot declara pe propria raspundere ca nu e nimic de impartit?asta se sustine si prin faptul ca decesul mameil a survenit cu 5 ani in urma,daca era ceva de impartit nu stateam pana acum !? sau procedura asta e atat de ilogica?
.
Puteti solicita notarului public eliberarea unui certificat de calitate de mostenitor. Certificatul de calitate de mostenitor, se emite doar in cazul in care nu s-a facut dovada existentei unor bunuri in patrimoniul defunctului ori determinarea acestora necesita operatiuni de durata si mostenitorii solicita sa li se stabileasca numai calitatea, potrivit art.84 din Legea nr.36/1995 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Fratele meu s-a declarat unic mostenitor cu ajutorul a 2 martori - dpdvl cei 2 martori pot fi trasi la raspundere ? doar informativ intrucat nu vreau sa mai aud de ei !?
Mosteniri
ella2010
daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)