avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat mostenitor

Am depus dupa decesul mamei (divortata) eu si fratele meu am scos de la notar certificate de acceptare a mostenirii in ideea ca vom cere in instanta retrocedarea unui teren conf. 10/2001 ; relatiile intr mine si frate sau racit eu am umblat dupa acte si am depus notificare pt. acel teren ,dupa 3 ani mi s-a recunoscut in instanta dreptul la compensatii banesti ; Mi se cere de catre primaria orasului respectiv certificat de mostenitor - am inteles ca trebuie sa ne prezentam la un notar toti mostenitorii dar pe frate, pe care nu l-am vazut de la decesul mamei nu am de unde sa-l iau , e plecat din tara - pt . a obtine certificatul de mostenitor trebuie sa fie si el prezent? succesiunea nu s-a dezbatut ,nefiind nimic de impartit doar ipotetic la acea vreme nefacandu-se nici un act , dezbatere succesorala; certificatul de mostenitor nu confera o calitate ? - este o taxa in acest sens ?, mai e nevoie si de o dezbatere succesorala , la momentul decesului mamei neexistand bunuri ?
Cel mai recent răspuns: liniuta , utilizator 14:22, 1 Octombrie 2008
Certificat de moştenitor nu puteti obţine decât de la notarul public după dezbaterea succesiunii.
La întrebarea dacă trebuie să fie şi el prezent, răspunsul este da, dacă vreţi să dezbateţi succesiunea pe cale notarială.
Dacă nu este prezent, va trebui să contactaţi un avocat pentru a dezbate succesiunea pe cale judecătorească, singura condiţie fiind aceea a aflării domiciliului sau măcar ultimul domiciliul al fratelui dvs.
Pentru alte detalii vă sunt disponibil.

Atenţie..Nu confundaţi certificatul de acceptare a moştenirii cu certificatul de moştenitor.

Ultima modificare: Duminică, 24 August 2008
Cabinet de Avocatura Ispas Daniel, Avocat
Multumesc i_27, nu confund cele 2 certificate, dar cum spuneam cred ca , nefiind nimic de impartit nu avem ce sa dezbatem iar referitor la terenul la care fac referire, fratele nu cred ca iintra in discutie pt ca asa cum spune legea :
,,Art. 4 alin. 4 din Legea 10/2001 stabileste ca : „de cotele mostenitorilor legali sau testamentari care nu au urmat procedura prevazuta la cap. III profita ceilalti mostenitori ai persoanei indreptatite care au depus in termen cererea de restituire”. Astfel, in situatia in care numai o parte dintre mostenitorii proprietarilor deposedati de stat au cerut restituirea imobilului, acesta se cuvine celor ce s-au conformat Legii nr.10 / 2001, prin efectul dreptului de acrescamant , indiferent de cotele lor succesorale. Succesorii nu dobandesc in nume propriu dreptul la restituire ci ca mostenitori ai antecesorului lor, singurul cu privire la care se pune problema functionarii dreptului de acrescamant." Eu nu pot declara pe propria raspundere ca nu e nimic de impartit?asta se sustine si prin faptul ca decesul mameil a survenit cu 5 ani in urma,daca era ceva de impartit nu stateam pana acum !? sau procedura asta e atat de ilogica?
.
Puteti solicita notarului public eliberarea unui certificat de calitate de mostenitor. Certificatul de calitate de mostenitor, se emite doar in cazul in care nu s-a facut dovada existentei unor bunuri in patrimoniul defunctului ori determinarea acestora necesita operatiuni de durata si mostenitorii solicita sa li se stabileasca numai calitatea, potrivit art.84 din Legea nr.36/1995 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Fratele meu s-a declarat unic mostenitor cu ajutorul a 2 martori - dpdvl cei 2 martori pot fi trasi la raspundere ? doar informativ intrucat nu vreau sa mai aud de ei !?
Da, pot fi trasi la raspundere pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa prevazuta si pedepsita de art.260 C.pen.

Alte discuții în legătură

Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)
Certificat de moștenitor. cum se poate dobândi când nu se prezintă toți succesibilii la notar? dorel13 dorel13 Suntem 4 frati. Unul dintre frati a murit inaintea mamei noastre. fratele avea sotie si copii. Parintii nostrii sunt morti de peste 10 ani si nu am dezbatut ... (vezi toată discuția)
Probleme drepturi de mostenire ContSters93599 ContSters93599 Suntem 4 frati, ambii parinti au decedat: in anul 2003, respectiv mama in 2010. Inainte de a muri, mama si cele 3 surori au mandatat fratele prin procuri ... (vezi toată discuția)