avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... A intervenit prescriptia?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

A intervenit prescriptia?

Buna ziua, o respectuasa intrebare as avea si eu pentru cei avizati, in cazul legii 221/2009 a intervenit prescriptia? In ce data mai exact s-a implinit termenul de prescriptie sau cand se implineste? va multumesc mult pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: cucu_bau , utilizator 11:32, 21 August 2011
Daca va referiti la constatarea caracterului politic al unei condamnari dispusa printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pronuntata in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, pentru fapte savarsite inainte de data de 6 martie 1945 sau dupa aceasta data si care au avut drept scop impotrivirea fata de regimul totalitar instaurat in data de 6 martie 1945, vedeti art. 4 alin (4) din legea 221/2009
(4) Cererea este imprescriptibila, fiind scutita de taxa de timbru, iar competenta de solutionare apartine tribunalului, sectia civila, in circumscriptia caruia domiciliaza persoana interesata. Cererea se judeca in contradictoriu cu statul, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice.
ok, dar lamuriti-ma va rog cu privire la:

Art. 5. - (1) Orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instantei prevazute la art.4 alin.(4), in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la...

Pana la urma cum este?
Imi cer scuze, ma refer la obtinerea de daune materiale/morale.
Curtea Constitutionala prin Decizia nr.1358/2010 a declarat ca fiind neconstitutional art.5 alin.(1), lit.a), teza intai, a Legii nr.221/2009, acesta fiind chiar articolul in baza caruia se puteau solicita daune morale ca urmare a suferintelor indurate de catre persoanele persecutate din punct de vedere politic.
Puteti urmari intreaga decizie aici
[ link extern ] /
Va multumesc mult pentru raspuns, deci treaba e clara, s-a rezolvat, nu se poate.
Inca o data mii de multumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea de frontiera inainte de 89 tomasenior tomasenior :cei ce au fost condamnati ptr. trecere frontiera si au executat pedeapsa inainte de 1989 am auzit la tvr i ca sint considerati persecutati politic si au ... (vezi toată discuția)
Acordarea despagubirilor ContSters79066 ContSters79066 Revin cu o întrebare pe care am mai pus-o în anul 2010 referitoare la acordarea desbăgubirilor în cuantum de 5.000 de euro, despăgubiri acordate în baza ... (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 annabela annabela Va rog sa ma informati ce se intampla cu legea 221/2009. Se mai judeca fondul ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale? Cum a motivat Curtea ... (vezi toată discuția)