avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Administratia Finantelor Publice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Administratia Finantelor Publice

Am o societate care de doi ani este pe 0; Societatea având declarat în anul anterior la Administratia Finantelor Publice vectorul fiscal cu salariaţi 0, societatea a fost trecută din oficiu la inceputul acestui an, fară a fi informată, la depunerea lunară a declaratiilor 100 (Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat ) şi 102 (Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale), declaraţii care în anul precedent au fost depuse trimestrial. In iunie mi-au fost expediate în corespondenţă unică atât înstiintarea privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei fiscale cât şi procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor- in valoare de 1000 lei. Am facut contestatie la AFP si am infatisare in instanta saptamana viitoare.
Pot sa invoc incalcarea art 7 alin (1) care prevede că “ Organul fiscal instiinteaza contribuabilul asupra drepturilor si obligatiilor ce ii revin in desfasurarea procedurii potrivit legii fiscale, art. 83 , cu modificările ulterioare- (4)
"Nedepunerea declaratiei fiscale da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat. Stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale nu se poate face inainte de implinirea unui termen de 15 zile de la instiintarea contribuabilului privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei fiscale" .
În acest mod rezultă sinedie imposibilitatea de a depune în termen de 15 zile de la primirea înştiinţării declaraţiile fiscale respective, de a formula contestaţie împotriva primului înscris, sau de a obţine în locul sancţiunii cu amendă contravenţională un avertisment .
Respectiva înştiinţarea prezintă viciu de procedură (sau viciu de intocmire?)- nu are număr de înregistrare şi nu este datată.
Iar însăşi modul de întocmire al înştiinţării încalcă art. 83 (?)- nicăieri nu este stipulat termenul de 15 zile.
- procesul verbal a fost incheiat cu nerespectarea prevederilor art.16 alin (6) din OG nr.2/2001, in sensul acesta nu cuprinde date privitoare la numarul de inmatriculare in registrul comertului al societatii precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta
- in conformitate cu art.38 din Codul de procedura fiscala, trebuie sa cuprindă stampila organului fiscal emitent; şi nici nu se precizează pe respectivul act administrativ fiscal că este valabil fără ştampilă.

AFP nu a introdus la dosar decat o adresa prin care "inainteaza cererea societatii respective si o copie dupa procesul verbal"-
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2008
nitmar, utilizator
Cel mai recent răspuns: nitmar , utilizator 06:05, 27 August 2008
Vedeti ARTICOLUL 78
Obligatia de a depune declaratii fiscale
si ARTICOLUL 189
Contraventii
b) nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor fiscale, in conditiile art. 78;

Ati completat declaratia 010 pana la 31.01.2008?Declaratia 100 se depune trimestrial pană la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului, de către contribuabilii persoane juridice care au statut de microintreprindere. Art. 109 alin. (7) din Codul de Procedură Fiscală:




Societatea mergind pe 0, nu am contabila permanenta ci doar imi depune la financiar declaratiile si bilanturile pe 0; nu am schimbat 010,nu am stiut, am ramas cu vectorul fiscal de anul trecut, respectiv "cu angajati", desi si acestia erau pe 0. Nu sunt microintreprindere, tocmai pentru ca nu aveam cel putin un angajat sunt la impozit pe profit, iar AFP m-a trecut din oficiu la depunerea declaratiilor lunare. Notificarea de vector fiscal mi-au trimis-o la sfarsitul lui mai,iar pe 3 iunie am primit in acelasi plic instiintarea ca nu am depusa declaratia pe februarie si procesul verbal de amenda. La acea data eu aveam deja depuse trimestrial cele doua declaratii.Dar nu e normal sa ti se trimita instiintarea in acelasi moment cu amenda.
Spuneti-mi anul trecut (2007) ati inregistrat venituri? Care este cifra de afaceri?
Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
ContSters42967, utilizator
anul trecut 1148 Ron si anul acesta,in februarie, 400 ron.
Help! Maine e ultima zi cand pot introduce ceva la dosar-eu nu am facut cerere catre instanta ci doar contestatie catre AFP iar acestia au trimis contestatia in instanta; pentru a o detalia,respectiv cu articolele pe care ma bazez, sa solicit la prima infatisare termen pentru intregirea sau modificarea cererii sau e de ajuns sa o depun acum la dosar in forma noua?
Ultima modificare: Marți, 26 August 2008
nitmar, utilizator
Deci cum am precizat sunt Exceptii de la declararea lunara
Anumiti contribuabili sunt exceptati de la depunerea declaratiilor, pana la data de 25 a fiecarei luni.
Este vorba, in principal, de microintreprinderi, asocieri fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice precum si de persoane fizice care desfasoara activitati independente, acestea avand obligatia depunerii trimestriale a Declaratiilor 100 si 102.

Dumneavoastra fiind platitor de impozit pe profit, indiferent ca aveti sau nu mai aveti salariati, trebuie sa depuneti aceste declaratii lunar. Daca la inceputul anului ati fi anuntat la finante faptul ca nu aveti salariati, prin completarea declaratiei de mentiuni 010, nu mai primeati aceasta amenda.
Din punctul meu de vedere nu vad cum veti castiga in instanta.

Alte discuții în legătură

Depunere declaratia 112 gabitza1980 gabitza1980 Buna dimineata.Avem o societate platitoare de impozit micro cu 6 salariati toti angajati in 2011.C.A pe 2010 =0.Am depus declaratia 112 lunar inclusiv luna ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda finante nedepunere declaratii cristian_saulea cristian_saulea Am deschis o firma noua de tip srl-d pentru a accesa un grant prin programul \"tineri intreprinzatori\" in februarie 2011. Conform statutului de ... (vezi toată discuția)
Raspunderea functionarului public kiddo28 kiddo28 am avut \"deosebita\" placere sa interactionez cu \"minunatele\" de la AFP sector 4 din strada mariuca. am urmatoarea speta: in urma cu 3 luni am inregistrat ... (vezi toată discuția)