avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retineri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retineri

salariata este in concediul medical, este corect sa se faca retineri din salariu in cazul in care aceasta a produs pagube societatii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:40, 25 August 2011
Da
Daca este in cm,inseamna ca nu primeste salariu,ci indemnizatie de concediu medical,care este considerata in cf. cu prevederile din Codul Fiscal,art. 55,tot un drept de natura salariala.Si cum suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este
incadrat in munca,inseamna ca puteti sa faceti retineri si din indemnizatia de cm.
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2011
ContSters136493, utilizator
carmenliv a scris:

salariata este in concediul medical, este corect sa se faca retineri din salariu in cazul in care aceasta a produs pagube societatii?


Retinerile din salariu sunt supuse unor reguli stricte cuprinse atat de Codul muncii, cat si de Codul de procedura civila.
Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite.
Retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata pe baza oricarui titlu executoriu, ci numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

nu. numai daca aveti sentinta
Posibil sa se afle sub incidenta art.254(3)Codul Muncii:

"In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii."

Daca exista acordul angajatorului,contravaloarea pagubei recuperate poate fi de max.echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. Daca in acest mod se acopera paguba,nu mai este nevoie de titlu executoriu.

Poate ne confirma/infirma utilizatorul care a adresat intrebarea,daca exista/nu exista acest acord.

Alte discuții în legătură

Nota de lichidare CROSETEL CROSETEL Am un salariat caruia i-a incetat contractul de munca dar nu si-a facut nota de lichidare.Pot sa-i retin salariul pana vine sa-si faca lichidarea? (vezi toată discuția)
Inventar farmacie Piccolina83 Piccolina83 Buna ziua, Este legal ca, in cazul unui inventar facut la farmacie, minusurile sa li se scada din salariu angajatilor? Angajata respectiva are in jur de 6 ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine un titlu executoriu aldeaelena aldeaelena este vorba despre o executare a garantiei angajatorul a depus garantia in banca pe numele gestionarului,in cazul producerii unei pagube pentru executarea ... (vezi toată discuția)