Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.
In cazul in care se decide sa ajungeti la un acord cu angajatorul caruia i-ati orodus o paguba, trebuie sa aveti in vedere ca:
- Valoarea pagubei nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie;
- partile trebuie sa incheie un inscris.
Aordul partilor trebuie consemnat intr‑un inscris, din care sa rezulte:
- ca angajatul recunoaste ca v-a produs o paguba, inclusiv prin incasarea unei sume nedatorate;
- in ce consta paguba (descrierea pagubei);
- cuantumul pagubei si modul de stabilire (evaluarea);
- caile de recuperare a prejudiciului (acoperirea acestuia printr‑o singura plata si data la care se face aceasta, sau plata acestuia in rate la momentul virarii salariului ori la diferite alte date).
O alta varianta de recuperare este actiunea in instanta.- Tribunalul in raza caruia isi are sediul angajatorul. Actiunea este scutita de taxa de timbru.
Conform art. 169 alin.1 din Codul muncii, nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege .
Retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata decat in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. art.169 alin.2 C.mun.: Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.