avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... conventie civila sau carte de munca ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

conventie civila sau carte de munca ?

poate cineva sa-mi spuna ... pentru salariul oferit de asociatia de proprietari pt presedinte/administrator/femeie de serviciu angajati cu carte de munca, CU UN SALARIU NET xxx lei, ce impozite si dari catre stat se platesc (eventual in procente)?
exista vreun act normativ care sa oblige asociatiile de proprietari sa ii angajezeretribuiasca pe acestia cu carte de munca, inainte fiind angajati/retribuiti cu conventie civila ?
Cel mai recent răspuns: clascu , utilizator 08:16, 6 August 2010
Pentru a clarifica aceste probleme va recomand sa aplicati prevederile Legii nr.230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari - publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 490 din 23/07/2007 - si Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari - publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18.01.2008.
In Norma metodologica se reglementeaza la art.17 incadrarea personalului specializat fie cu contract individual de munca, fie cu conventie civila de prestari de servicii:

Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
(5) Comitetul executiv poate angaja personal specializat pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin si adopta decizii asupra cuantumului salariilor, indemnizatiilor, remuneratiilor si al eventualelor premieri care se acorda personalului incadrat cu contract individual de munca sau in baza unei conventii civile de prestari de servicii, in limita bugetului aprobat de adunarea generala.
(6) Comitetul executiv angajeaza sau demite personalul, incheie sau reziliaza contracte in ceea ce priveste activitatea de administrare si intretinere a cladirii, a partilor comune de constructii/a instalatiilor, precum si pentru alte activitati conforme cu scopul asociatiei de proprietari: administrare, contabilitate, casierie, ingrijire, mecanica, instalatii etc. Angajarea personalului necesar asociatiei de proprietari se face de catre comitetul executiv, reprezentat de presedinte, in conformitate cu prevederile legislatiei specifice in vigoare.
florentina albu a scris:

Pentru a clarifica aceste probleme va recomand sa aplicati prevederile Legii nr.230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari - publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 490 din 23/07/2007 - si Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari - publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18.01.2008.
In Norma metodologica se reglementeaza la art.17 incadrarea personalului specializat fie cu contract individual de munca, fie cu conventie civila de prestari de servicii
amanuntele astea le stiam prea bine, legea 230 si hg 1588 studiindu-le f atent in ultimele 2 luni de cind noul presedinte ma sicaneaza permanent. el a pretins insa ca i s-a impus de la primarie sa treaca la contract individual de munca. iar de metodologia de calcul a retributiei brute pt el si administrator am nevoie pentru a verifica daca au incalcat doua decizii ale adunarii generale. ;)
Ultima modificare: Duminică, 24 August 2008
ContSters62736, utilizator
Nu prea cred ca primaria impune incalcarea legii:). De ce nu va adresati si dvs. primariei pentru a clarifica problemele in care sunteti "sicanat"?
Incercati pentru mai multe "amanunte" de interes sa accesati si [ link extern ]
Primaria nu a incalcat legea, ci doar a impus angajarea pe baza unui c.i.m. - posibilitate reglementata prin Normele de aplicare a Legii nr.230/2007.

S-ar putea justifica incheierea unei convenţii civile în condiţiile în care - spre exemplu - este vorba de o activitate temporară, iar prestatorul persoană fizică nu se află într-o relaţie de subordonare faţă de beneficiar.
Pentru convenţiile civile se plateste numai un impozit de 16% si bineinteles trebuie depus lunar la administratia financiara declaratia 100 precum si anual fisa fiscala si declaratia 205. Daca persoanele in cauza doresc carte de munca probabil nu sunt pensionare si vor sa-si asigure continuitate in vechime. Insa nu se justifica ca timpul de munca la asociatiii chiar nu este de 8 ore pe zi iar valoarea darilor este destul de ridicata.

Alte discuții în legătură

Cum se face plata salarilor comitetului? becali1 becali1 Nu stiu cum sunt platiti alti membri al comitetului de bloc,dar la mine in bloc aceasta se face pe numarul de persoane.Aceasta practica nu mi se pare legala.Va ... (vezi toată discuția)
Obligativitate ? ContSters62736 ContSters62736 exista cumva vreun act normativ prin care asociatiile de proprietari sa fie obligate sa schimbe angajarile personalului (presedinte, administrator, femeie de ... (vezi toată discuția)
Presedinte si admnistrator asociatie locatar2000 locatar2000 1. In legea 230/2007 scrie ca in asociatiile cu mai putin de 10 membri presedintele poate fi si administrator. Spuneti-mi va rog daca in cele mai mari de 10 ... (vezi toată discuția)