avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj, concediu medical si de crestere copil pana la 2 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj, concediu medical si de crestere copil pana la 2 ani

Sunt angajata din 15.06.2011. Din 15.06.2009 pana in 14.06.2011 am lucrat la un alt angajator. Deci am vechime neintrerupta mai mult de 2 ani. Din 1 septembrie pe mine s-ar putea sa ma dea afara caci nu merge firma foarte bine. Sunt insarcinata in 6 saptamani, iar patronul nu stie ca sunt insarcinata, m-a si intrebat cand m-a angajat daca am de gand. Daca ma da afara si intru in somaj apoi in concediu medical, concediul medical mi se va calcula ca medie a veniturilor brute din ultimele 6 luni, inclusiv si la fostul angajator * 85% sau 100%, dupa caz (sarcina cu probleme)?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:34, 25 August 2011
1. Conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca dvs. trebuie sa anuntati in scris pe angajator (anexati si o adeverinta de la medic) ca sunteti insarcinata si nu va mai poate concedia din motive neimputabile dvs.

2. Va redau din Codul muncii:
Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

3. Din OUG 96/2003:
Art. 7. - (1) n termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunat n scris de cãtre o salariatã cã se aflã n una dintre situaiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaia sã ntiineze medicul de medicina muncii, precum i inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã i desfãoarã activitatea.
(2) De la data primirii ntiinãrii medicul de medicina muncii i inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiiile de muncã ale salariatei la termenele i n condiiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonane de urgenã.

4. - In somaj fiind veti putea beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate si CCC pana la 2 ani.
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste (indemnizatia pentru concediu medical se calculeaza asa cum spuneti dvs.).
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primarie.
- Toate aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea acestora (se prelungeste astfel somajul).
Multumesc. Insa imi este teama ca nu imi calcula corect concediul medical( nu imi va lua in considerarea veniturile de la fostul angajator). Mai este o colega care tocmai a nascut si a venit, saraca, cu 3-4 zile inainte sa-si ia banii pe concediul medical pe care el este obligat sa il dea pe care i l-a dat si 2 doua transe si asta l-a solicitarea ei. Precizez ca nu am semnat niciul stat de plata. Cu toate ca stiu legile tot ei , angajatorii te tin in sh si fac tot cum vor ei.
Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
ContSters114672, utilizator
1. Aduceti adeverinta de la fostul angajator cu baza de calcul pentru concedii medicale si sunt obligati sa ia in calcul cele 6 luni pentru calcularea indemnizatiei pentru concediu medical.
2. Daca nu se face asa puteti face o sesizare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, pentru nerespectarea prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
In cazul somajului pot oricand se merg cu concediul medical, chiar si la 1- 2 zile de la depunerea actelor pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, chiar daca nu mi-a venit acasa somajul pe cel putin 1 luna? Cineva imi spunea ca trebuie sa astept o luna altfel nu pot intra in concediu medical. Eu consider ca poti oricand sa depui concediul medical daca acesta se impune a fi acordat.
1. Puteti oricand sa intrati in concediu medical. Boala nu asteapta sa faceti mai intai vechime in somaj.

2. Numai ca trebuie sa respectati urmatoarele prevederi din Legea 76/2002 (legea somajului):
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiaza de indemniza?ie de somaj au urmatoarele obligatii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

3. Normele de aplicare a Legii 76/2002 precizeaza:
Art. 20.1.
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical onutza111 onutza111 buna ziua, toata luna iulie o sa fiu in concediu medical cu 75 % din venituri. puteti sa imi spuneti cum se calculeaza concediul medical? veniturile brute pe ... (vezi toată discuția)
Gravida in somaj patrichisimona patrichisimona buna ziua ,as dori sa ma lamuriti cu un lucru ,sant in somaj ,sant insarcinata,am lucrat 24 luni in invatamant cu salariul brut de 1600 lei pana in septembrie ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza banii de pe concediu de maternitate luat in somaj? alina__ alina__ Am lucrat 2 ani consecutiv la o firma avand un salariu de baza de 1200 de lei din 1.10.2012 ma aflu in somaj deoarece am avut contract pe durata determinata ... (vezi toată discuția)