avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari vs. Asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari vs. Asociatie de locatari

O comunitate de oameni constituita acum multi ani intr-o Asociatie de locatari (asa cum erau toate blocurile) are si in prezent acest statut; ea nu s-a transformat in Asociatie de proprietari.
Legea 230 spune ca e obligatoriu ca AL sa se transforme in AP. Netransformarea duce la sanctiuni de tot felul. Cine e sanctionat de fapt, ca AL nu e persoana juridica si nici persoana fizica?
Pe de alta parte se incalca dreptul cetatenilor de a se asocia sau nu.
Parerea mea este ca Legea 230 ar trebui substantial modificata in sensul ca ea sa poata viza si AL si AP. Altfel spus, din capul locului cele doua tipuri de asociatii sa fie recunoscute ca peroane juridice, in consecinta sa fie inregistrate cu cod fiscal. Diferenta intre cele doua tipuri de asociatii sa fie facuta pe parcursul legii, avandu-se in vedere calitatea de proprietar declarat sau aceea de locatar (proprietar sau nu) a membrilor lor. Ma gandesc ca organizarea celor doua tipuri de asociatii poate fi similara, ele despartindu-se in locul in care se pune in discutie proprietatea (AS poate contracta un credit, AL nu-l poate contracta s.a.m.d.)
Pe de alta parte, infiintarea Asociatiei de proprietari sa fie pornita de la cativa membri si dezvoltata in timp pana se ajunge la majoritatea membilor din AL si atunci sa poata fi infiintata si sa inlocuiasca AL. Pana in acel moment, insa, AL sa poata functiona legal.
Doresc raspunsuri de specialitate
Cel mai recent răspuns: Hilda2 , utilizator 15:29, 20 Februarie 2019
Legea 230/2007 prevede ca Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere, potrivit procedurii care este aratata in articolelel urmatoare. Deci se are in vedere numai o singura modalitate nu si transformarea unei alte forme de asociere a locatarilor in asocitie de proprietari.Ori unde legea nu distinge nici noi nu putem distinge.
top dan a scris:

Legea 230/2007 prevede ca Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere, potrivit procedurii care este aratata in articolelel urmatoare. Deci se are in vedere numai o singura modalitate nu si transformarea unei alte forme de asociere a locatarilor in asocitie de proprietari.Ori unde legea nu distinge nici noi nu putem distinge.
din cele scrise de dvs ar trebui a intelegem ca legea 230/2007 si HG 1588/2008 (norma de aplicare a legii 230/2007) nu se aplica asociatiilor de locatari ? :-/
titulaturile acestor acte normative sint
"Lege nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari", respectiv "Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari ."
Problema pe care o pun aici, la aceasta sectiune "Sa schimbam impreuna legea", nu este ca nu as fi inteles ce si cum cu legea 230, ci faptul ca exista aceasta lege care obliga un proprietar sa se asocieze. In opinia mea legile si HG anterioare erau mai drepte deoarece aveau in vedere asocierea unor locatari pe baza faptului ca impart niste cheltuieli comune, in calitate de locatari, nu de proprietari. Ca tevile comune sunt proprietate comuna sau in folosinta comuna nu are prea mare importanta in cazul in care trebuie reparate. Costurile se impart absolut la fel pe baza cotei-parte din suprafata unui apartament. Altfel spus ar trebui sa fii obligat sa te asociezi (si de fapt esti in aceasta situatie) pentru ca folosesti niste bunuri impreuna, nu ca le ai in proprietate. De aici incolo, cum se pune in practica administrarea unui condominiu tine de buna-credinta a celor care o fac, indiferent ca sunt intr-o asociatie de locatari sau de proprietari. Vezi problemele aparute in discutie, unele de-a dreptul aberante sau insolvabile la aceasta categorie de subiecte.
Buna ziua,
am si eu o nelamurire "asociatie de locatari"="asociatie de proprietari"?

M-am mutat de un an intr-un bloc pe scara caruia se spune ca exista o asociatie de "locatari" (asa scrie pe stampila dansilor) dar am inteles ca au si ceva acte facute pe la primarie pt aceasta asociatie. Daca aceasta e asociatie de locatari atunci se mai supune legii 230/2007?
Pentru a fi membru al acestei asociatii (indiferent de care e) trebuie sa depun ceva cerere pe undeva sau sunt membru implicit o data cu cumpararea apartamentului?
In cazul in care nu sunt membru trebuie sa ma supun hotararilor loate de asociatie?

Multumesc anticitat,
un locatar nestiutor.

In mod traditional asociatiile de locatari functioneaza dupa legislatia referitoare la asociatii, ca a fost Legea 114 cu toate peticile ulterioare, ca este Legea 230/2007. O AL trebuie sa functioneze dupa niste reguli si....le urmeaza pe cele in vigoare, dar este obligatoriu ca asociatiile de locatari sa se transforme (sa se infiinteze) ca AP ca sa fie in randul lumii. Daca situatia este cea expusa de Dv atunci in curand scara de bloc sau poate blocul intreg va deveni AP. Daca sunteti nou venit va trebui sa faceti o cerere la administratie in care sa specificati ca doriti sa deveniti membru al AP si probabil va trebui sa aduceti pentru dosar o copie a actului de proprietate care certifica faptul ca sunteti proprietarul unei bucatele din proprietatea AP. Veti fi trecut intr-un tabel anexa la Acordul de asociere si....gata!!!! Daca nu veti dori sa va asociati va trebui totusi sa respectati aceleasi reguli impuse si proprietarilor asociati. Nu exista nici o diferentiere intre a fi si a nu fi asociat decat aceea ca un neasociat nu poate participa la Adunarile Generale, nu poate sa voteze hotarari, nu poate "deschide gura", ca sa zicem asa......:)

Alte discuții în legătură

Obligativitatea asociatiei de proprietari okk okk Suntem un bloc mic de 14 ap. acum suntem Asociatie de Locatari,nimeni nu este de acord cu noua obligatie de constituire in Asoc.de proprietari. Este o ... (vezi toată discuția)
Infintare asociatie de locatari Neea_86 Neea_86 Buna ziua!As vrea daca se poate sa ma ajutati intr-o problema!As dori sa stiu care sunat etapele infintarii unei Asociati de Locatari;ce acte avem nevoie;de ... (vezi toată discuția)
Penalizari ContSters330208 ContSters330208 Buna ziua, Suntem asociatie de locatari (nu proprietari), cum se calculeaza penalizarile de la furnizori?Pentru ca in AG s-a hotarat: \\"0.2%/zi plus sau ... (vezi toată discuția)