avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire bunuri RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire bunuri RCA

Buna ziua,
In anul 2003 am construit o copertina in fata sediului societatii X (pe care o detin). In anul 2011 aceasta a fost avariata de catre un autovehicul care a acrosat-o. In anul 2003 ridicarea copertinei m-a costat 10.000 ron. Repararea acesteia (in anul 2011) m-a costat 20.000 ron. Asiguratorul persoanei vinovate de producerea evenimentului mi-a acordat ca si despagubire suma de 10.000 lei, motivand ca aceasta este valoarea contabila initiala a copertinei si ca nu imi poate acorda mai mult. Vi se pare pertinenta motivarea asiguratorului sau pot recupera diferenta de 10.000 ron pe cale judecatoreasca?
Multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 18:58, 24 August 2011
In evidenta dv contabila ea figureaza la suma de 10000 RON si deci nu poate fi despagubita la mai mult. Si in instanta va trebui sa dovediti cu acte tot ce solicitati. Angajati-va un avocat si deschideti proces dar nu vad sa existe prea multe sanse. Eu va urez succes!
Pentru suma de 20.000 ron (cat a costat repararea cortinei in 2011) exista factura emisa de societatea care a efectuat reparatia si chitanta care face dovada platii sumei catre societatea respectiva.
Despagubirea acordata de catre asigurator nu izvoraste din contractul de asigurare,nu ati asigurat bunul respectiv. Valoarea contabila nu poate fi invocata pentru simplul fapt ca nu a fost evaluata acea copertina-nu a facut obiectul unui contract de asigurare.Nu este aplicabila reglementarea potrivit careia despagubirea nu poate depasi suma asigurata sau valoarea bunului de la momentul producerii riscului asigurat:).
Prejudiciul trebuie reparat in intregime dar nu cred ca aveti actiune directa impotriva asiguratorului.

Ultima modificare: Marți, 23 August 2011
floare _de_ colt, utilizator
AndreiHeresanu a scris:

Pentru suma de 20.000 ron (cat a costat repararea cortinei in 2011) exista factura emisa de societatea care a efectuat reparatia si chitanta care face dovada platii sumei catre societatea respectiva.

Faptul ca ati platit reparatia, nu presupunea si reevaluarea bunului in evidentele de inventar?
Daca nu ati facut-o, desi reprezenta o reparatie capitala ca valoare, acum este prea tarziu.Evaluarea se face dupa documente, iar despagubirea nu poate depasi valoarea daunei, cea din urma fiind rezultata tocmai din evidenta contabila neglijenta/neactualizata.#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)
Dauna totala sau plata reparatiilor gexgec gexgec Buna ziua, Valoare estimata a reparatiei masinii este de 40.000 ron, iar valoare sumei asigurate casco este 9839. Cei de la casco au dreptul sa o declare ... (vezi toată discuția)
Dauna totala 24.05.2012 monta monta Masina este dacia solenza,an 2004,39700km,echiparea confort. Inspectorul de la Groupama,a trecut masina la starea de intretinere buna si a intocmit un deviz ... (vezi toată discuția)