Cic1 se termina curand si nu stiu cum sa procedez deoarece vreau sa raman insarcinata cu al doilea copil,nu pot lucra deoarece nu ma descurc cu primul copil.Imi recomandati sa imi fac actele ptr somaj sau sa rog un angajator sa-mi faca un contract de munca cu 2 ore sa pot beneficia de indemnizatie?inainte sa nasc primul copil am trei ani lucrati fara intrerupere,doar ca 3 luni am avut concediu medical,inainte de a naste.Si inca ceva cate zile de intrerupere intre cic1 si somaj sau noul contract pot avea fara sa pot pierde indemnizatia ptr al doilea copil?1,2 sau niciuna?Probabil dupa cele 6 sau 9 luni de somaj tot trebuie sa ma angajez daca raman insarcinata si nu ma incadrez...Va multumesc
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole si/sau perioade asimilate acestora: concediu medical, concediu de maternitate, somaj indemnizat etc.
2. - Dupa ce se termina CCC1 faceti o cerere la angajator sa va inceteze suspendarea CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Daca locul de munca a fost sau va fi desfiintat atunci veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru a nu avea pauza trebuie sa depuneti actele la Agentia de Somaj in maximum 10 zile calendaristice de la data concedierii.
3. - In somaj fiind veti putea beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate si CCC.
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le duceti la Primarie.
- Toate aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea acestor concedii.
4. Veti beneficia de indemnizatie pentru CCC si daca veti avea un CIM cu timp partial (poate fi si de o ora pe zi, pe saptamana).
5. In legatura cu intreruperile va redau din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor: Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Prenatal
laura2014
buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)