avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... poprire pe salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

poprire pe salariu

Buna ziua,
Se poate face porire pe salariu fara acceptul salaritului ? Cat este cota maxima de poprire din salariu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:50, 27 August 2011
Art. 409 Cod procedura civila(1) Salariile si alte venituri periodice realizate din munca,pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale,precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net,pentru sumele datorate cu titlu de intretinere sau alocatie pentru copii;
b)pana la 1/3 din venitul lunar net,pentru orice alta datorie.
Cat priveste modalitatea,trebuie sa existe un temei legal de infiintare a popririi,o adresa de infiintare a acesteia,o copie de pe titlul executoriu certificata cf cu originalul.
magdalenacucu a scris:

Buna ziua,
Se poate face porire pe salariu fara acceptul salaritului ? Cat este cota maxima de poprire din salariu?



Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului, de executorul judecatoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul tertului poprit.

Poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata celei de-a treia persoane, instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata.
In adresa de poprire se va pune in vedere celei de-a treia persoane (tert poprit), interdictia de a plati debitorului sumele de bani.

In termen de 15 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
a) sa consemneze suma de bani;
b) sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia. La cererea creditorului suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara VLADUTZA07 VLADUTZA07 Sotul unei angajate ne solicita, pe baza unei sentinete judecatoresti prezentate in copie, sa retinem pensie alimentara in cuantum de 1/3. Putem opera aceasta ... (vezi toată discuția)
Retineri din salariu ContSters146823 ContSters146823 Care sunt situatiile in care un angajator poate opera retineri din salariu? Angajatorul poate opera retineri din salariu - ex. instiintare de poprire de la ... (vezi toată discuția)
Retinere salariala prin notificare cesiune de creanta Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Ma confrunt cu o situatie pe care nu am mai intalnit-o. Societatea la care lucrez a primit o Notificare de cesiune a creantei, comunicata prin ... (vezi toată discuția)