avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum se poate inchide o firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum se poate inchide o firma


Ma numesc Preda Radu si sunt asociat la o societate comerciala cu raspundere limitata; societatea a fost inviintata in urma cu 2 ani, nu a avut activitate , iar acum incercam sa o inchidem , cum se procedeaza???? care sunt costurile???? sau daca se inchide automat din moment ce nu a avut activitate ...pe o perioada indelungata....???
Va multumesc!

PS: Cum se procedeaza pentru cedarea sau vanzarea partilor sociale catre un alt asociat????
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 15:16, 28 August 2008
predaradu a scris:

... societatea a fost inviintata in urma cu 2 ani, nu a avut activitate ,


Conform statisticilor, din zece societati infiintate 9 ( noua ) isi incheie activitatea in primul an sau nici macar nu o pornesc.

..iar acum incercam sa o inchidem ,


Mai exista si alte solutii mult mai favorabile.

1. Sa fie preluata de unul din asociati in totalitate si reorganizata
2. Sa fie "vanduta" unui doritor.


Costurile cu infiintarea sunt mari iar cele cu modificari privind anumite aspecte sunt mult inferioare . Mai este aspectul vechimii inscrisa in Certificatul de inregistrare si multe alte aspecte care o fac tentanta la "vanzare". Totul e sa gasiti "cumparatorul". Prin " vanzare" se economisesc cheltuielile de lichidare, timpul pierdut cu lichidarea si o parte din cele de infiintare a doritorului.

cum se procedeaza????


Daca atunci ati solicitat infiintarea firmei si ati apelat la o firma sau un specialist si au avut niste consecinte privind costurile tot asa la desfiintare o firma va solicita de obicei cam tot atata pentru lichidare.

care sunt costurile????


Costurile de reprezentare depind de la firma la firma. De costurile efective puteti afla la ORC Judetean..

..sau daca se inchide automat din moment ce nu a avut activitate ...pe o perioada indelungata....???


Mi se pare ca daca timp de trei ani nu a avut activitate atunci este radiata. Dar nu sunt sigur.


Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
In situatia in care doriti dizolvarea, lichidarea si radierea societatii respective, cel mai bine ar fi sa apelati la serviciile unui avocat intrucat procedura este de durata si in functie de starea societatii se aplica prevederile legale de rigoare.
Cea mai usoara modalitate de a scapa de societate este cesiunea(nu exista vanzare-in atentia d-lui ciubotaru). In situatia in care gasiti persoanele interesate puteti sa cedati partile sociale.
Costurile de modificare a actului constitutiv al societatii sunt de multe ori mai mari decat cele de constituire, intrucat sunt mai multe documente de redactat, M. Of taxeaza pe numarul de caractere, sunt mai multe mentiuni.....s.a.m.d, deci din acest punct de vedere cesionarea partilor sociale nu este avantajoasa pentru cesionar.In momentul constituirii unei S.C. asociatii stabilesc clar obiectul de activitate si clauzele actului constitutiv iar cesionarul trebuie sa modifice actul in conformitate cu doleantele sale
Exista oricand dizolvarea cu lichidare simultana care se face destul de usor si nu implica deloc costuri mari.
[ link extern ]
Roxana Zbarnea a scris:

...(nu exista vanzare-in atentia d-lui ciubotaru)....


Am folosit eronat termenul de vanzare folosit in anunturile mass-media cu sens de transfer de proprietate. Sigur ca termenul corect juridic este cesiune. Imi cer scuze pentru "siluirea" unui termen consacrat. Chiar solicitantul vrea " vanzare" de parti socile nu cesiune si "sa fie inchisa" si nu foloseste termenele consacrate dizolvare, lichiare si radiere.

Costurile de modificare a actului constitutiv al societatii sunt de multe ori mai mari decat cele de constituire,...


Au fost cazuri in care costurile de modificare au fost mai mult mai mici in raport cu cele de constituire. Depinde de situatie si de numarul si costul efectiv al fiecarei modificari.

Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
atunci cand se modifica actul constitutiv prin introducerea unui cod CAEN costurile desigur sunt mai mici.

intrucat este vorba de cesiune, se modifica asociatii, se poate modifica valoarea capitalului, se modifica structura capitalului, se revoca administratorii, se numesc administratorii, se poate modifica domeniul de activitate, se modifica sediul social, se modifica clauze, etc.........

facand strict modificarile mnime referitoare la asociati, sediu, structura capital, administratori, costurile depasesc taxele de constituire(excludem onorariul avocatilor)
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2008
Roxana Zbarnea, Avocat

Alte discuții în legătură

Desfiintare societate comerciala roxana200512 roxana200512 Va rog sa-mi comunicati ce pasi trebuiesc urmati pentru desfiintarea unei societati comerciale cu urmatoarele date : doi asociati ( sot-sotie), fara bunuri ... (vezi toată discuția)
Dizolvare srl apeiron2 apeiron2 Daca vrea sa-mi raspunda cineva.Prin ce procedura bunurile unui srl se va trece in proprietatea unicului asociat in caz de dizolvare a srl-ului? (vezi toată discuția)
Dizolvare srl cu asociat unic december december Buna, sunt student al facultatii de drept din cadrul ubb cluj si am urmatoarea problema. Incerc sa ajut un prieten sa-si dizolve un SRL cu asociat unic ... (vezi toată discuția)