avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... dizolvare SRL cu asociat unic
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

dizolvare SRL cu asociat unic

Buna, sunt student al facultatii de drept din cadrul ubb cluj si am urmatoarea problema.
Incerc sa ajut un prieten sa-si dizolve un SRL cu asociat unic infiintat acum 2 ani care nu a avut vreodata activitate, SRL in cadrul careia am calitatea de administrator. Fiind abia anul 2 nu am studiat drept comercial.
Obiectul de activitate ar fi trebuit sa se incadreze la "agentii imobiliare" insa inca de la infiintare societatea se afla in imposibilitatea de a-si realiza activitatea.

In materie am citit Legea 31/1991 si alte resurse online insa am unele nedumeriri.

Pana in momentul de fata:
- Am facut rost de o cerere de radiere (tip) pe care urmeaza sa o completeze in calitate de asociat unic.
- Am redactat o decizie a asociatului unic prin care se dispune dizolvarea.

De asemenea:
- Capitalul social de 200 ron este singurul activ al societatii; societatea nu detine niciun alt bun in proprietate.
- SRL-ul nu are niciun fel de pasiv sau creditori; nici nu a avut vreodata.
- toate declaratiile cu privire la impozitul pe profit au fost depuse la timp, "pe 0"; au fost depuse de asemenea si declaratii pe raspunderea asociatului unic cum ca societatea nu a avut activitate in tot acest timp.


Am inteles de asemenea ca pana la radierea din registrul comertului urmeaza a fii indepliniti 2 pasi, dizolvarea si lichidarea.

Art. 253

(1) Lichidatorii vor putea fi persoane fizice sau persoane juridice. Lichidatorii persoane fizice sau reprezentantii permanenti - persoane fizice ale societatii lichidatoare - trebuie sa fie lichidatori autorizati, in conditiile legii.

1. Ce se intelege prin lichidatori autorizati ? Unde ii gasesc pe acesti lichidatori autorizati ?
2. Aproximativ cat va costa toata aventura tinand cont ca voi oferii personal asistenta juridica necesara (atat cat voi putea) ? Lichidatorii isi desfasoara activitatea contra-cost ? Aproximativ la ce suma sa ma astept ?
3. Inafara de Certificatul de la ANAF din care rezulta ca societatea nu are datorii, taxa de timbru judiciar si taxa de registru mai trebuie sa pun ceva la dosar inainte sa-l duc la Registrul Comertului ?

Va multumesc !
Toata aventura va costa in jur de 1000 lei (taxe ORC) + onorar lichidator.O lista cu lichidatori gasiti la ORC Cluj.Onorariile lichidatorilor nu sunt uniforme .Intrebati mai multi vedeti ce oferte primiti.Certificatul de la ANAF o sa va trebuiasca in partea finala a procedurii. IN total va poate costa peste 2000 lei,
Nu este nevoie de lichidator pentru dizolvarea voluntara a unui SRL cu asociat unic.
Vezi art. 235 din legea 31/1990:
"Art. 235. - (1) În societatile în nume colectiv, în comandita simpla si în cele cu raspundere limitata, asociatii pot hotarî, o data cu dizolvarea, cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci când sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si când asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii.
(2) Prin votul unanim al asociatilor se poate hotarî si asupra modului în care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi împartite între asociati. În lipsa acordului unanim privind împartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii prevazuta de prezenta lege."

Ca urmare a dizolvarii, toate bunurile aflate in patrimoniul societatii trec in proprietatea asociatului unic.
In decizia asociatului unic cu privire la dizolvare trebuie sa se mentioneze expres daca societatea are datorii iar in caz afirmativ, cum se sting fiecare in parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare srl apeiron2 apeiron2 Daca vrea sa-mi raspunda cineva.Prin ce procedura bunurile unui srl se va trece in proprietatea unicului asociat in caz de dizolvare a srl-ului? (vezi toată discuția)
Radiere firma help! bialuca1978 bialuca1978 Am o mare rugaminte daca ma puteti ajuta Problema mea este in felul urmator: am o firma a carei activitate este suspendata incepand cu ianuarie 2008. Am depus ... (vezi toată discuția)
Dobandire teren cetatean strain... ContSters4579 ContSters4579 ...in cazul in care un cetatean strain are o societate comerciala in romania in care e asociat unic care are in proprietate terenuri, cum se va lichida ... (vezi toată discuția)