avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu victima
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu victima

Un prieten angajat sofer la o firma de distributie medicamente a accidentat mortal (in timpul programului) o batrana pe o trecere de pietoni semnalizata printr-un indicator montat pe un copac, fara marcaj corespunzator pe asfalt.
Autoturismul rula cu viteza mica, batrana s-a intors din traversare si a fost putin atinsa de autoturism, dar s-a dezechilibrat, a cazut, s-a lovit puternic la cap si la 24 de ore a decedat.
Ce prevede legea intr-o asemenea situatie?
Probabil (pentru ca nu suntem in posesia tuturor datelor existente in dosarul cauzei) este vorba de ucidere din culpa.

Uciderea din culpa-Cod Penal
*Art. 178. - Uciderea din culpa a unei persoane se pedepeste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activitati, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Cand uciderea din culpa a unei persoane este savarsita de un conducator de vehicul cu tractiune mecanica, avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala sau care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta savarsita din culpa, de orice persoana in exercitiul profesiei sau meseriei si care se afla in stare de ebrietate.
Daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, la maximul pedepselor prevazute in alineatele precedente se poate adauga un spor pana la 3 ani.
Ultima modificare: Luni, 29 August 2011
andymaurul, utilizator
V-a fi cercetat pentru ucidere din culpa 178 alin. 1 C.pen. Pedeapsa este intre 2 si 7 ani, de asemenea poate fi obligat la plata daunelor morale si materiale. Faptul ca circula cu o viteza mica are mai putina relevanta, atata timp cat locul era semnalizat ca fiind trecere de pietoni. De la caz la caz si in functie de rezultatul raportului de expertiza privind dinamica producerii accidentului se poate stabili ori nu vinovatia, ori culpa comuna.
Daca nu mai are alta fapta trebuie sa execute pedeapsa sau poate primi cu suspendare?
De regula in astfel de cazuri, jurisprudenta instantelor de judecata a tins in proportie destul de mare la condamnarea inculpatului cu suspendare. Desigur ca la stabilirea pedepsei si modalitatii de executare se tine seama de starea de recidiva daca exista, cazier, circumstantele atenunate..etc.
Sigur ucidere din culpa, probabil pedeapsa cu suspendare...ramane insa constiinta incarcata!
Ultima modificare: Luni, 29 August 2011
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat

Alte discuții în legătură

Accident rutier, pieton decedat Gardygar Gardygar Buna seara,as dori si eu sa va spun cu mare teama si suspans ceva ce s-a petrecut ceva zile in urma.Un prieten conducea cu viteza legala pe la ora 19-20 seara ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - uciderea din culpa zahariadan zahariadan unde as putea gasi noile articole din noul cod penal cu privire la uciderea din culpa (vezi toată discuția)
Pedepse GeorgianaI06 GeorgianaI06 Se poate da pedeapsa cu inchisoare cu executare in cazul infractiunilor comise in cadrul unui accident de circulatie in urma caruia au murit 3 persoane? (vezi toată discuția)