avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Am drept la fonduri europene in ro ca cetatean german?
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Am drept la fonduri europene in ro ca cetatean german?

Buna seara.
Am 32 de ani si traiesc de 21 de ani in germania si am cetatenia germana.Am posibilitatea sa mostenesc 10 hectare de teren rural. Acum inainte de as face planul de afacere am inca o intrebare neraspunsa.

Am dreptul la fonduri europene in ro ca cetatean german????

Am vorbit si cu doi consultanti de fonduri care iaras nu au putut sa imi spuna concret un raspuns.

Poate si sper ca ma pututeti ajuta dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 20:57, 30 August 2011
Cum sa nu, daca bani este european...,conditiile este doar ca sunt pentru activitatiile care se defasoara in romania.
Dar vedeti ca inca nu puteti detine terenuri in Romania, cetatenii europeni nu pot detine terenuri in Romania pana la 1 ianuarie 2012, termen care se pare ca se va prelungi pana in 2017 conform unei declaratii a Ministrului de Externe.
Alex_Munteanu a scris:

Dar vedeti ca inca nu puteti detine terenuri in Romania, cetatenii europeni nu pot detine terenuri in Romania pana la 1 ianuarie 2012, termen care se pare ca se va prelungi pana in 2017 conform unei declaratii a Ministrului de Externe.


terenul si casele sunt deja pe tatal meu si si el are cetatenia germana. Stiu ca pana in 98 am avut probleme din aceasta cauza. Dar acum 10 ani sa desfintat legea.
CONSTITUTIA ROMANIEI spune ca:

(2) Proprietatea privat este garantat i ocrotit n mod egal de lege, indiferent de titular. Cetenii strini i apatrizii pot dobndi dreptul de proprietate privat asupra terenurilor numai n condiiile rezultate din aderarea Romniei la Uniunea European i din alte tratate internaionale la care Romnia este parte, pe baz de reciprocitate, n condiiile prevzute prin lege organic, precum i prin motenire legal.


Astfel ca:

Legea nr. 312/2005 inca valabila spune ca:
Art. 3
Cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania, precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in aceleasi conditii cu cele prevazute de lege pentru cetatenii romani si pentru persoanele juridice romane.

Art. 4
Cetateanul unui stat membru nerezident in Romania, apatridul nerezident in Romania cu domiciliul intr-un stat membru, precum si persoana juridica nerezidenta, constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru, pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, la implinirea unui termen de 5 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Art. 5
(1) Cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania, precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, padurilor si terenurilor forestiere la implinirea unui termen de 7 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica fermierilor care desfasoara activitati independente si sunt, dupa caz:
a) cetateni ai statelor membre sau apatrizi cu domiciliul intr-un stat membru, care isi stabilesc resedinta in Romania;
b) apatrizi cu domiciliul in Romania.
(3) Cetatenii statelor membre sau apatrizii cu domiciliul intr-un stat membru isi dovedesc calitatea de fermier care desfasoara activitati independente cu documente emise/eliberate de autoritatile competente din statul membru sau de provenienta. Apatrizii cu domiciliul in Romania fac dovada acestei calitati cu atestatul eliberat, in acest sens, de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
(4) Persoanele prevazute la alin. (2) dobandesc dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, padurilor si terenurilor forestiere in aceleasi conditii cu cele aplicabile cetatenilor romani, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
(5) Destinatia terenurilor agricole, padurilor si a terenurilor forestiere nu poate fi schimbata pe durata perioadei de tranzitie de catre persoanele prevazute la alin. (2).



Ultima modificare: Marți, 30 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Conform textele citate inainte de dl. Munteanu, ar fi bine sa precizez ce cetateni straini membri ale UE pot dobandi terenurilor intravilan inainte termen fixat pentru cele agricole, padurilor si forestiere. Mai este o posibilitate pentru cetateni straini prin art. 31 alin. 7 din Legea nr. 359/2004, aplicand de asemenea art 645 al codului civil, adica dupa dizolvare si radiere societatii, bonurilor care ramasase revin asociatilor.
Oricum, dl. Armonia a vorbit despre terenurilor agricole. Si ar fi bine sa ne spuna daca tatal sau sau bunici au fost inainte de 1990 propietarii si daca au fost restituiti in natura pentru ce in acest caz este aplicabil norme speciale pentru a recupera terenurilor preluate in mod abuziv de stat in regimul comunista, care vorbeste doar despre persoane fizice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept achizitie proprietate ,cetateni straini kpas2005 kpas2005 Cetatenii straini ,membrii ue ,au dreptul de a cumpara teren intravilan?dar agricol?multumesc (vezi toată discuția)
Terenuri Ramona1982 Ramona1982 o persoana fizica straina are dreptul sa cumpere terenuri pe teritoriul romaniei? stiu ca o persoana juridica are dreptul. daca are voie imi puteti spune ce ... (vezi toată discuția)
Cetatean german pot cumpara pamant in romania pe persoana mea? ma-blockLM ma-blockLM Sunt cetatean german si vreau sa stiu daca pot cumpara privat, nu pe firma pamant construibil si arabil? (vezi toată discuția)