Buna.
Imi spuneti va rog, in cazul lichidarii unei srl cu asociat unic, care este procedura pentru recuperarea creantelor de catre terti?Bunurile care nu sunt inregistrate pe firma, dar apartin asociatului unic, pot fi confiscate in vederea lichidarii, de catre executori?
Daca discutam despre lichidarea in procedura insolventei, bunurile asociatului unic sau ale oricarei persoane care, savarsind faptele prevazute de lege, a adus societatea in stare de insolventa, pot fi urmarite prin procedura atragerii raspunderii personale a respectivei persoane.
Daca discutam despre lichidarea voluntara, bunurile asociatului unic nu pot fi urmarite, asociatul raspunzand doar in limita partilor sociale detinute.
Legea insolventei 85/2006 "Art. 138. - (1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
(2) Aplicarea dispozitiilor alin. (1) nu inlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infractiuni."
Daca nu va incadrati in nici unul din punctele enumerate mai sus, stati linistit.
ATENTIE! DOAR IN CAZUL FALIMENTULUI!
In caz contrar, un executor nu poate sa vanda decat un bun al societatii daca nu are o hotarare judecatoreasca prin care administratorul sau asociatul raspunde cu bunurile proprii.