avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denunt calomnios
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denunt calomnios

X, functionar public, este reclamat la ANAF pentru abuz in serviciu de catre Y.ANAF inainteza spre solutionare plangerea comisiei de disciplina a institutiei publice unde lucreaza X. Dupa procedura cercetare, citare, sedinta comisiei de disciplina se constata ca X nu a savarsit fapta de abuz in serviciu, iar Y a omis in mod intentionat si vadit sa depuna toate actele si inscrisurile la plangerea inaintata la ANAF.In plangere chiar a facut afirmatii mincinoase.
X poate depune plangere pentru denunt calomnios ? Daca nu, cum poate actiona juridic impotriva lui Y?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:27, 2 Septembrie 2011
Denuntarea calomnioasa

Art. 334 Cod Penal. - (1) Invinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plangere, cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu inchisoare strict de la un an la 3 ani.

(2) Producerea sau ticluirea de probe mincinoase, in sprijinul unei invinuiri nedrepte, se pedepseste cu inchisoare strict de la un an la 5 ani.

(3) Daca cel care a savarsit fapta declara mai inainte de punerea in miscare a actiunii penale fata de persoana in contra careia s-a facut denuntul sau plangerea ori impotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plangerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 92.

(4) Cand cel denuntat a fost condamnat pe nedrept, se aplica pedeapsa prevazuta in art. 335.

ANAF nu e organ de cercetare penala, comisia de disciplina nu are competenta sa stabileasca daca s-a savarsit vreo infractiune, ci doar instanta de judecata. Trebuia sesizat un OCP sau OUP, parerea mea.

S-ar putea angaja raspunderea civila delictuala.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2011
PERESCU ANDREEA, Consilier juridic
mi a atras atentia subiectul dvs.va relatez un aspect asemanator in cazul in care m ati putea sfatui cum sa procedez.
lucrez la calea ferata,functie conducere si in urma cu ceva ani am fost rugat de catre un coleg sa las un nepot de al sau sa si depoziteze niste mobila intr un spatiu al cfr.dupa cca 2 ani,timp in care nu l am mai vazut pe acel nepot,am fost nevoit sa l gasesc pt a preda acel spatiu altei persoane,ceea ce s a si intamplat.insa dupa alti 2 ani am fost chemat la o ancheta disciplinara privind depozitarea acelei mobile ,in urma unei plangeri de a pers careia l am lasat sa si puna mobila acolo.am fost sanctionat(pe drept,am recunoscut ca am facut o fapta buna) si acum vine surpriza:mi a facut plangere si la politie precum ca in intervalul respectiv mi ar fi dat lunar 50 lei(chirie) lucru total neadevarat.
cum se poate incadra aceasta reclamatie???
cu stima
Inregistrati si dvs. o plangere la politie pt. infractiunea de denuntare calomnioasa impotriva lui, mai ales daca nu exista nicio dovada, chitanta de mana/contract de inchiriere pt. suma de 50 RON/luna.
plangerea lui a fost depusa la politia transporturi,acum 3 luni,eu inca nu am fost chemat sa dau nici o declaratie.in acest caz eu unde as putea sa depun plangerea mea?tot la acelasi post de politite sau la politia locala,unde locuieste dumnealui?
cu stima,va multumesc
La Politia de la domiciliul dansului.

Alte discuții în legătură

Denunt calomnios marcica marcica Fiind acuzat de ultraj, prin ordonanta procororului se dispune N.U.P. intrucat fapta nu exista.Termenul de contestatie a reclamantului fiind expirat .Poate fi ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios danasencu danasencu Buna ziua! Sunt functionar public in cadrul unei primarii. Vecinul meu a formulat o plingere penala impotriva mea pentru denunt calomnios, abuz in serviciu ... (vezi toată discuția)
Ploaie de acuzatii clauflu clauflu buna ce pot face din punct de vedere legal in cazul in care o persoana imi face sistematic reclamatii la organele de politie, pentru un asazis furt pentru ... (vezi toată discuția)