avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui!

In urma divortului sotia revine la numele de familie avut inainte de casatorie deoarece sotul nu este deacord cu pastrarea numelui din timpul casatoriei. Intrebarea este daca ea poate pe cale administrativa sa-si schimbe numele cu cel avut in timpul casatoriei. As vrea sa-mi spuneti va rog cam care ar fi procedura pe cale administrativa, conditii, acte, etc.
Va multumesc!
corinuta a scris:

In urma divortului sotia revine la numele de familie avut inainte de casatorie deoarece sotul nu este deacord cu pastrarea numelui din timpul casatoriei. Intrebarea este daca ea poate pe cale administrativa sa-si schimbe numele cu cel avut in timpul casatoriei. As vrea sa-mi spuneti va rog cam care ar fi procedura pe cale administrativa, conditii, acte, etc.
Va multumesc!
In primul rand, este foerte important sa fie de acord si fostul sot! Altfel, nu se poate!
incercati ca dupa divort sa va pastrati numele din casatorie. motivele care pot sta la baza pastrarii numelui din casatorie, avute in vedere de judecator, pot fi aceleasi ca cele ce justifica schimarea numelui pe cale administrativa. dupa divort nu aveti nevoie de consimtamantul sotului pentru schimbarea numelui, fie din casatorie, fie cel de fata
Pastrarea numelui si schimbarea lui dupa divort sunt doua chestiuni diferite... Pastrarea numelui care nu e al tau se face numai in conditii foarte restrictive in timpul divortului.
Se poate insa obtine atat schimbarea numelui cu cel avut anterior, dar si schimbarea numelui minorilor (eventuali) rezultati din casatorie.
E important: a fost divort cu copii? V-au fost incredintati?
Care sunt motivele dv. pentru a va schomba numele cu ce din casatorie? Caci nu va spunem noi ce motivatie trebuie sa aveti ca sa obtineti asta, ci vedem daca motivatia dv. este conforma cu legea.

In rest, pentru amanunte gen acte necesare, orar de functionare, loc de depunere a documentatiei etc, consultati Serviciul de stare civila ori unb avocat in mediu privat. Va dam linii generale de orientare aici.

Bafta si va astept cu detalii.
Doreste pur si simplu schimbarea numelui, are un copil major care se va casatorii in viitor si nu i-ar placea ca pe invitatii sa scrie nume de familie diferite. Poate nu e ceva intemeiat dar astea sunt preferintele doamnei, si ma gandeam daca as putea sa o indrum sa/si schimbe numele pe calle administrativa
Procedura schimbarii de nume pe cale administrativa este reglementata de Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 323/2003.

Sunt considerate justificate si cererile de schimbare a numelui in situatia in care fostul sot doreste sa poarte numele de familie pe care l-a avut în casatorie, pentru a avea un nume comun cu copiii încredintati spre crestere si educare, cu consimtamântul fostului sot, dat în forma autentica.

Alte discuții în legătură

Revenirea la numele de fata alina81 alina81 Buna, As avea si eu o intrebare, daca un cuplu divorteaza si femeia pastreaza numele barbatului, instanta da o hot.irevocabila, poate femeia sa revina la ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele anterior casatoriei lumy1978 lumy1978 Buna ziua, Am divortat acum 4 ani si, de comun acord, in sentinta ramasa definitiva, am optat pentru pastrarea numelui din timpul casatoriei. Acum insa ... (vezi toată discuția)
Admitere facultate adinamiia adinamiia buna ziua vreau sa ma inscriu la o facultate si am o intrebare eu oficial sunt divortata desi locuiesc impreuna cu sotul si suntem impreuna inca ... (vezi toată discuția)