avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Excluderea unuia dintre parinti de la o eventuala ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Excluderea unuia dintre parinti de la o eventuala mostenire

Buna ziua.

Parintii mei sunt divortati de cand eram foarte mic, eu fiind crescut de mama, fara nici o contributie din partea tatalui (in afara obligatoriei pensii alimentare). Sunt necasatorit, insa intr-o relatie stabila care foarte probabil va fi transformata intr-o casatorie in viitor.

Cum s-ar imparti bunurile proprietate personala in caz de deces? Doresc sa exclud posibilitatea tatalui de a ma mosteni. Pot face acest lucru printr-un testament? Daca da, care sunt pasii pentru a intocmi un asemenea document intr-un mod cat mai inatacabil? Cum s-ar schimba datele dupa casatorie? Ar mosteni doar sotia bunurile mele, sau si in acest caz ar mosteni o portie si tatal, conform legii? Mentionez ca orice solutie de mostenire spre sotie sau mama este buna - singurul lucru batut in cuie este excluderea de la mostenire a tatalui.

Sper sa nu fie nevoie sa se ajunga la situatia descrisa, ma intereseaza insa informatiile ca precautie.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: cfmartin , utilizator 20:14, 31 August 2011
Bunurile dumneavoastra dobandite in ipoteza unei casatorii si dobandite in timpl acelei casatori sunt doar ale dumneavastra daca veti stabili acest regim matrimonial sau vor fi bunuri comune adica si ale sotiei. Insa pentru a nu mai lungi discutia, ... tatal dv nu are in nici una din situatiile ipotetice amintite de dv mai sus, drept de mostenire.
Daca va ganditi la casatorie, poate vine si un copil ...
Descendentii exclud de la mostenire ascendentii privilegiati (tatal si mama).
Ascendentii privilegiati (parintii) sunt mostenitori rezervatari si vor fi inlaturati de la mostenire numai daca veti avea descendenti (copii).

Rezerva succesorala a parintilor este 1/2 din mostenire.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt!

Imi cer scuze pentru lipsa de claritate: nu-i nici o problema ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sa fie bunuri comune, problema e cu bunurile dobandite inaintea casatoriei, care sunt proprietate personala. In cazul, Doamne-fereste, al decesului, banuiam ca, daca acest lucru s-ar intampla cand sunt necasatorit, bunurile mele se impart intre parinti, iar daca sunt casatorit, intre parinti si sotie.

Sa inteleg ca, din cauza ca parintii sunt divortati si parintele care m-a crescut este mama, tatal nu ar mosteni nimic indiferent de starea mea civila?

Multumesc!
Alex_Munteanu a scris:

Ascendentii privilegiati (parintii) sunt mostenitori rezervatari si vor fi inlaturati de la mostenire numai daca veti avea descendenti (copii).

Rezerva succesorala a parintilor este 1/2 din mostenire.

Si in cazul casatoriei, apare si sotia in ecuatie? Daca da, cum se modifica procentele?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire - a doua sotie Valentinovialy Valentinovialy Buna ziua. Dupa decesul mamei, am dezbatut masa succesorala impreuna cu tatal meu pentru bunurile dobandite de acestia de-a lungul casatoriei . Acum ma aflu ... (vezi toată discuția)
Mostenire jaguar26iunie79 jaguar26iunie79 Buna ziua!Am o nelamurire in cazul unei mosteniri si as vrea sa stiu urmatoarele:daca sunt singur la parinti si ai mei sunt despartiti de ceva vreme,mama fiind ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt doua surori majore, cu mame diferite dar acelasi ... elena cailean elena cailean Buna ziua, Sunt doua surori majore, cu mame diferite dar acelasi tata. Tatal este decedat de mult. moare si una din surori, necasatorita si fara copii, are ... (vezi toată discuția)