avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legea aplicabila casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legea aplicabila casatoriei

Buna ziua.
Am si eu o intrebare.
Casatoriile incheiate anterior intrarii in vigoare a noului cod civil se vor judeca dupa nuol cod sau dupa codul in care a fost incheiata casatoria?
nici o lege nu e retroactiva
orice proces se judeca dupa legile in vigoare la data sedintei cand are loc procesul
ionescua65 a scris:

nici o lege nu e retroactiva
orice proces se judeca dupa legile in vigoare la data sedintei cand are loc procesul

Asta daca ne referim la procedura. Legea aplicabila raportului juridic este alta. In cazul de mai sus, codul civil este de imediata aplicare, asa ca dupa intrarea sa in vigoare si sotii casatoriti anterior vor putea alege regim matrimonial, de ex.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Important: momentul modificarii regimului nostru matrimonial? Adrian Serban Adrian Serban O intrebare foarte importanta nu numai pentru mine: cand este plauzibil sa intre in vigoare Noul Cod Civil? Da, stiu ca Noul Cod Civil intra in vigoare la ... (vezi toată discuția)
Convenþia matrimonialã Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu O alta noutate a noului Cod Civil este conventia matrimoniala. Credeti ca va fi utilizată conventia la casatoriile viitoare sau chiar la cele deja ... (vezi toată discuția)
Aplicarea în timp a legii civile - art. 6 alin. (6) din noul cod civil cafea1 cafea1 este aplicabil noul cod civil unui divort inceput sub imperiul legii vechi si inca neterminat la aceasta data? este retroactvitva sau nu legea in acest caz? ... (vezi toată discuția)