Daca leziunile rezultate in urma accidentului necesita peste 60 de zile de ingrijiri medicale, impacarea partilor nu are ca efect inlaturarea raspunderii penale.
Accidentul de circulaţie este orice eveniment în care este implicat cel puţin un vehicul în mişcare, produs pe un drum deschis circulaţiei publice, din care a rezultat decesul ori rănirea unor persoane, avarierea unui vehicul, alte pagube materiale. Accidentul de circulaţie poate fi :
soldat cu victime când una sau mai multe persoane au decedat sau au fost rănite;
soldat cu pagube materiale când unul sau mai multe vehicule implicate au fost avariate (tamponări)
ªoferul implicat într-un accident din care a rezultat decesul sau rănirea unei persoane trebuie să anunţe imediat producerea accidentului la numărul unic de urgenţă 112 şi să aştepte sosirea echipajului de poliţie şi a ambulanţei.
Părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei ori a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, precum şi modificarea sau ştergerea urmelor accidentului de către conducătorul oricărui vehicul angajat într-un astfel de accident de circulaţie constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor legale (art.81 din O.U.G. nr. 195/2002) cu închisoare de la 2 la 7 ani.
În cazul în care victima refuză să considere evenimentul petrecut un accident de circulaţie şi pleacă de la faţa locului înainte de sosirea organelor de poliţie, şoferul trebuie să se prezinte la sediul Brigăzii Rutiere din Bucureşti, sector 3, Str. Logofăt Udrişte nr. 9-15, Serviciul Accidente şi Cercetări Penale pentru declararea împrejurărilor producerii evenimentului.
În situaţia în care conducătorul auto nu îndeplineşte această cerinţă şi ulterior victima se va prezenta la o unitate medicală sau organele de poliţie pentru a declara producerea accidentului de circulaţie, conducătorul auto implicat în eveniment va fi cercetat pentru săvârşirea infracţiunii menţionate anterior.
În cazul producerii unui accident soldat cu vătămarea corporală a unei persoane se întocmeşte un dosar de cercetare penală.
Cercetările privind cauzele producerii accidentului şi culpa participanţilor sunt efectuate de lucrători ai Brigăzii Rutiere - Serviciul Accidente Rutiere şi Cercetări Penale cu sediul în Bucureşti, sector 3, Str. Logofăt Udrişte nr. 9-15, telefon: 021.323.30.30, interior 21113.
Victima accidentului poate depune plângere penală în termen de 60 de zile de la data la care a cunoscut cine este autorul accidentului. După întocmirea dosarului accidentului, lucrătorii de poliţie înştiinţează victimele cu privire la identificarea autorului.
În cazul în care leziunile rezultate în urma accidentului necesită sub 10 zile îngrijiri medicale, fapta nu este prevăzută şi pedepsită de legea penală, dosarul fiind finalizat de organele de cercetare penală cu propunerea de neîncepere a urmăririi penale pentru autorul accidentului şi înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului unde s-a produs accidentul.
În cazul în care leziunile rezultate în urma accidentului necesită între 10 şi 60 de zile de îngrijiri medicale şi victima a depus plângere penală în termenul prevăzut de lege, în conformitate cu prevederile legale, poate interveni împăcarea părţilor. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
În cazul în care leziunile rezultate în urma accidentului necesită peste 60 de zile de îngrijiri medicale, împăcarea părţilor nu are ca efect înlăturarea răspunderii penale.
În unele cazuri pentru lămurirea unor fapte sau împrejurări, conform art. 116 Cod Procedura Penală, organul de cercetare penală dispune la cerere sau din oficiu efecuarea expertizei tehnice.evenimentul sa desfasoare cercetari pentru identificarea cauzelor si eventual a vinovatilor
~ final discuție ~