avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas.

Daca detine o persoana pensie de urmas dupa tatal decedat, se poate angaja fara sa piarda pensia?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:20, 3 Septembrie 2011
1. Din text inteleg ca este vorba de un copil al celui decedat.

2. In acest caz poate cumula pensia de urmas cu orice alt venit, indiferent de suma, daca urmeaza o forma de invatamant si are pana in 26 de ani.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 84
Copiii au drep
tul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas deeariri deeariri Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care ma angajez in timpul anului 4 de facultate cursuri la zi - buget, mai pot primi pensia de urmas dupa tatal decedat. ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas hirtan-ana-madalina hirtan-ana-madalina buna ziua!am varsta de 22 de ani, urmez o scoala postliceala si primesc pensie de urmas de 350lei.Din 14 iulie 2012 am inceput sa lucrez cu contract de munca, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sergiu00 sergiu00 Daca sunt orfan de un parinte si primesc pensie de urmas, dupa admitere mai primesc pensie de urmas daca ma si angajez? (vezi toată discuția)