avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avizul medicului de la medicina muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avizul medicului de la medicina muncii

Pentru cadrele didactice, care lucreaza in invatamant - unde este stipulata legea, in care se prevede ca angajatul este obligat sa se prezinte la cabinetul medical, care are contract cu institutia de invatamant, pentru analize medicale, in urma caruia se primeste avizul medicului de la medicina muncii, precum ca esti apt/inapt pentru munca?

Ma confrunt cu urmatoarea problema: directorul unitatii a incheiat un contract cu o policlinica particulara, de 4 ani de zile. Cu toate ca pentru cadrele didactice nu sunt obligatorii urmatoarele analize: recoltare sange, oftalmologie, orl, ginecologie, neurologie, dermatologie, EKG, etc, directorul insista sa mearga toate cadrele didacticce sa le faca, precum ca sunt benefice si gratuite. Cadrele didactice, anual, au nevoie de examen psihologic, psihiatrie, micro si clinic sanatos de la medicul de familie. Personal nu am nevoie de serviciile clinicii particulare, intrucat nu-mi place modul in care suntem tratati. Pe langa faptul ca petrecem cateva ore bune, pana intram in toate aceste cabinete, apoi mergem direct si la servici. Pentru analizele de sange nu te intreaba nimeni cand ai facut ultima oara analize sau daca ai donat sange de curand. La fel si pentru examenul micro, cei de la clinica insista sa mergi la radiografie, chiar daca tu poate ai facut de curand o asemenea interventie si nu ai voie sa te expui prea curand altor radiatii. Pe scurt rezultatele analizelor nu corespund cu cele pe care le ai la medicul tau de familie, care te are sub observatie de ani buni.
:-/Ce as putea face sa nu ma mai prezint la aceste analize si sa mi se accepte sa aduc investigatii sau clinic sanatos de la medicul personal de familie? Precizez ca suntem amenintati atunci cand spunem ca nu mai vrem consultatii in aceasta clinica, precum ca vom plati amenda atunci cand vor veni controale in institutia de invatamant.
Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 17:53, 8 Septembrie 2011
Controlul medical la angajare si controlul medical periodic este obligatoriu si se efectueaza de medicul de medicina muncii.
Legislatie:
1. Legea protecţiei muncii nr.90/1996
2. Legea 100/1998, privind asistenţa de sănătate publică
3. Ordinul nr.615/10 septembrie 2001 privind organizarea serviciilor de medicina muncii
4. ORDINUL MSF nr 803 pentru aprobarea unor indicatori de expunere şi/sau efect biologic relevanti pentru stabilirea răspunsului specific al organismului la factori de risc de îmbolnăvire profesionala
5. Ordinul Ministerul Sănătăţii si Familiei nr.761 pentru aprobarea metodologiei privind examenul medical la angajarea în muncă, examenul medical de adaptare, controlul medical periodic şi examenul medical la reluarea muncii
6. Legea nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale
Legea Protectiei muncii nr.90/1996 nu mai este in vigoare inca din octombrie 2006 cand a fost abrogata prin legea nr.319/14.07.2006 (Legea securitatii si sanatatii in munca).
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2011
rosu gheorghe, utilizator
Multumesc pentru legile recomandate, le-am cautat si le-am citit, insa nu este specificat, ce analize sunt necesare si obligatorii, pt. a obtine avizul medicului de la medicina muncii.

Angajatii cu functie de profesori sunt obligati sa treaca pragul tuturor cabinetelor (oftalmologie, neurologie, dermatologie, orl, ginecologie, recoltare sange, etc.), pentru a aduce venituri consistente personalului medical. Daca refuzi un anumit control, firma medicala nu primeste bani de la CAS.

Repet intrebarea: Ce poate face angajatul (profesorul), incat sa demonstreze ca nu este obligat sa faca toate aceste analize?
Va multumesc.
Numai medicul de medicina muncii stabileste analizele si controalele medicale ce se fac, conform normelor legislative, in functie de specificul fiecarei profesii, factori existenti in mediul de lucru, lucru in stres sau la inaltime, etc. Anumite examene face cel din alimentatia publica, altele cel care lucreaza in otelarie. Si profeserilor le sunt indicate anumite examene medicale avand in vedere specificul muncii lor.

Ca raspuns la intrebare: in sustinerea refuzului de a se supune examenelor medicale periodice sau la angajare si care sunt indicate de medicul de medicina muncii, angajatul trebuie sa demonstreze cu argumente legale ca nu este obligat sa faca analizele ce i se cer.

@rosu gheorghe, multumesc pentru observatie.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
ContSters42179, utilizator
Care sunt acela argumente legale cu care pot demonstra ca pentru a preda copiilor nu trebui sa fiu supus atator controale medicale?
Am citit toate legile si ordinele recomandate mai sus, si nu exista obligativitatea salariatului, de a se supune acestor examene medicale, pt. care se pierd peste 4 ore, apoi mergi si la serviciu.
In urma cu 4 ani, profesorilor li se cereau urmatoarele examene medicale: clinic sanatos de la medicul de familie, psiholog, micro. Acum, de ce trebui sa dau sange (in conditiile in care rezulatetele nu sunt prelucrate corect, dovada facandu-se cu analizele periodice de la medicul personal de familie), de ce se cere control oftalmologic - daca port ochelari inseamna ca nu pot preda...
Dupa parerea mea aici nu este vorba decat de o afacere a directorilor in colaborare cu firma medicala, care isi i-au banii pe umerii nostri, spunandu-ne ca ne fac un beneficiu si ca trebui sa le multumim ca ne ofera toate aceste servicii, dar in realitate daca un angajat refuza un anumit examen ei nu mai pot incasa suficienti bani.
Trecerea pragului unui cabinet medical de catre salariat, reprezinta bani in plus. Refuzarea de catre salariat a unui examen, care oricum nu e elocvent pentru activitea de predare, implica micsorarea sumelor incasate de catre firma medicala.

Alte discuții în legătură

Legalitate cornelg cornelg As dori sa stiu daca este legal ca din banii primariei, care sunt bani publici, sa se suporte costurile testarii psihologice anuale a cadrelor didactice din ... (vezi toată discuția)
Analize medicale scoala agud agud Sunt profesor, iar la inceputul fiecarui an scolar trebuie sa fac niste examene medicale(test psihologic, ex. clinic, ex. radiologic pulmonar) pt. obtinerea ... (vezi toată discuția)
Director nou mihaelamir mihaelamir ce sa fac cu un cadru didactic care refuza sa mearga sa faca consliere testul psihologic i-a iesit cu recomandari si are un comportamant care lasa mult de ... (vezi toată discuția)