Buna ziua, de cateva luni sunt presdintele unui bloc. Una din primele initiative a fost aceea de a propune locatarilor blocului pentru siguranta si securitatea bunurilor in anumite zone sensibile, cheie unica, adica setul de chei sa stea permanent doar la mine. Zonele vizate sunt: afisier, anexa contoare apa potabila, acces pe bloc si in subsol, uscatorie.
Personal mi-am dorit acest lucru deoarece in uscatorie intrau cei ce aveau cheie, furau ce doreau, distrugeau bunurilor altor vecini pe care nu ii aveau la inima.... in acest sens existand chiar si numeroase reclamatii la politie pentru furtul sau distrugerea bunurilor depozitate in uscatorie.
Toti locatarii au semnat si au fost de acord cu aceasta decizie, mai putin un locatar care nu semneaza indiferent ce ar fi si asta din motive... religioase.
Problema aparuta nu vine insa din partea acestuia ci din partea altui locatar ce a semnat aceasta decizie sprijinita de majoritatea locatarilor, si care acum se razvrateste ca vrea cheie si acces cand vrea in uscatorie. Pe acest locatar il supara faptul ca atunci cand vrea sa-si puna sau sa scoata ceva din uscatorie nu poate face lucrul acesta in intimitate si il deranjeaza faptul ca stau cu el pana termina ce are de facut in uscatorie. Inainte de decizia cheii unice, acest locatar avea uscatoria la discretie ca a o patra camera, cu alte cuvinte era ca a lui... intra si iesea din ea de multe ori pe zi, tot el fiind cel ce a pierdut de nenumarate ori cheia... dand astfel posibilitatea oricarui strain sa intre in posesia cheii de la uscatorie.
Revolta locatarului a mers pana la amenintari la adresa mea, cu reclamatii la politie si plangeri penale ca eu i-as ingradi accesul la un spatiu comun de care beneficiaza si el.
Tuturor locatarilor le-am spus ca sunt acasa aproape non-stop si ca atunci cand au de pus sau luat ceva din uscatorie ma pot suna la telefon, interfon sau chiar pot bate la usa mea oricand si le deschid pentru a-si rezolva problema din uscatorie.
Intrebarea mea e: ce putere are actuala-propunere semnata de toti locatarii (mai putin unul) privind cheia unica si cum ma pot apara in acest caz daca acest locatar isi va duce la indeplinire ideea cu plangerea penala si reclamatia la Politie?!
E gresita tactica cu cheia unica la uscatorie? Cum ar trebui sa reactionez corect din punct de vedere legal in fata acestei situatii? Locatarul a fost de acord initial cu propunerea de a detine cheia de la uscatorie doar presedintele blocului(adica eu) dar acum nu mai este.... Cheie nu-i pot da doar lui, ca de ii dau imi sar ceilalti locatari in cap, consider ca e corect ori sa aiba toti ori niciunul! Asta pentru ca s-a ajuns in situatia in care niciun vecin nu mai are incredere in niciun alt vecin iar cheie de la presedintele de bloc le ofera majoritatii cat de cat o relativa siguranta, tocmai de aceasta au fost de acord si au semnat propunerea cheii unice.
Cunosc acest lucru dar exista un document, un acord comun semnat de toti locatarii(-1) in care se specifica urmatoarele:
In vederea securizarii bunurilor si a spatiilor noastre comune pentru care platim cu totii taxe si impozite in mod egal conform cotei parti indivize din condominiu adica parti comune din blocul *****, scara *,
propun cheie unica pentru urmatoarele spatii:
o Afisier
o Anexa contoare apa
o Uscatorie
o Acces pe bloc
Cheia unica va fi disponibila la nevoie tuturor locatarilor acestei scari!
Aceasta este pastrata la administratorul scarii iar in lipsa acestuia cheia va fi inmanata altui locatar ce o va pastra pana la revenirea administratorului.
Si urmeaza mai apoi tabelul nominal cu locatarii blocului si semnaturile acestora din care reise ca au luat la cunostinta si sunt de acord cu aceasta propunere.
din pacate pentru d-voastra,d-na avocat Carmen are dreptate
fiecare poate beneficia de bunul lui cum doreste,
deci uscatoria fiind bunul comun al tuturor locatarilor....are dreptul sa nu semneze
Dar acel locatar care acum doreste cheie... a semnat alaturi de ceilalti locatari... Acum se pare ca s-a razgandit si la fel se pare ca n-ati citit cu atentie primul meu post!
Din punctul meu de vedere nu e absolut deloc corect. Ceilalti locatari isi doresc cheie unica pentru a fi siguri ca ce isi pun in uscatorie nu dispare si de dispare stiu macar pe cine sa traga la raspundere, pe mine ca presedinte de bloc ce detin cheia de la uscatorie iar odata cu aparitia celei de-a doua chei deja cercul de suspecti ar creste la doi, plus unde mai pui ca increderea celorlalti locatari ce isi doresc cheie unica scade sau chiar dispare.
Decat asa... mai degraba prefer sa ofer cheie tuturor locatarilor dar ne intoarcem de unde am plecat. In plus aceasta alternativa nu e pe placul locatarilor ca nu au incredere unii in altii. Ce e de facut in acest caz?
Aceeasi situatie se aplica si in cazul subsolului unde daca ar avea acces toti, mai ales cei de la parter, atunci cand li s-ar infunda coloana ar cobori sa o sparga pentru a nu le iesi apa in casa asa cum au mai facut si in alte randuri batandu-si efectiv joc de banii tuturor locatarilor acestui bloc ce au investit in instalatiile de la subsol.
La fel la contoarele de apa... unii rau platnici sunt debransati de la apa rece... pot sa se razbune pe contoarele celelalte sau se pot cupla ilegal la apa...
E o situatie de necontrolat daca toti ar avea acces cu cheie, ca asa e la noi in bloc. Cu cheie unica e cat de cat un sat cu stapan, fara ar fi un dezastru... exact ca atunci cand am preluat blocul.
Nu-mi ramane decat sa renunt la presedentie daca nu pot controla aceste spatii de relele intentii si nu exista alte solutii
Initiativa dv., nu numai ca este laudabila, dar este si luata cat se poate de legal si trebuie respectata si aplicata.
Atata timp cat propunerea a fost votata de mai mult de 50 % + 1 din proprietarii scarii respective, ea va trebui aplicata intocmai.
Nu va incurcati de protestele locatarului refractar. Ele conteaza numai in mintea lui, daca ceilalti proprietari vor asa cum ati propus si cum au votat.
Spre stiinta si a consultantilor, dar si a altor utilizatori, in asociatiile de proprietari se aplica legea 230/2007 in care unul din principiile de baza este ca daca o hotarare se ia cu majoritate de voturi ea se respecta asa cum a fost redactata. Adica principiul democratic al majoritatii si nu al unanimitatii. Punct!