buna ziua
As dori si eu informatie - mama sotului meu este casatorita de peste 10 ani cu sotul dansei, care are un apartament. Apartamentul este doar proprietatea lui, nu are copii nici cu altcineva nici cu altuala sotie, in schimb are 2 fratii, care la randul lor au copii. Pentru a o proteja, el ia facut un testament pe acest imobil. Vreau sa stiu daca testamentul poate fii atacat, de fartii si nepotii lui, in camp timp si care are fi sansele de a ramane soacra mea in posesia imobilului si cate sanse au restul de al obtine, daca ataca testamentul.
As dori un raspuns cat mai precis - pot sa dau mai multe nformatii daca este nevoie
Trecand peste faptul ca, in principiu, orice se poate ,,ataca,, , accesul la justitie fiind liber, situatia sta cam asa:
Fratii si surorile precum si copiii acestora nu sunt mostenitori rezervatari (carora sa le fi dat legea un drept special, ce nu poate fi inlaturat) si atunci daca testatorul dispune de intreaga sa avere prin legatul facut in testament, atunci, fratii sunt inlaturati in totalitate de la mostenire, fara a mai avea niciun drept.
Mostenitorii rezervatari sunt numai descendentii, parintii si sotul supravietuitor.
In principiu, orice persoana poate lasa prin testament mostenirea oricarei alte persoane doreste. Insa , in cazul in care exista mostenitori, rezervatari adica descendentii de orice grad, ai defunctului copii, indiferent daca sunt din casatorie sau din afara casatoriei, nepotii, stranepotii, parintii, precum si sotul defunctului , acestia vor beneficia de o parte din mostenire chiar impotriva vointei defunctului.
Daca persoana decedata a lasat dispozitii testamentare in favoarea uneia sau a mai multor persoane care nu au dreptul legal de a participa la mostenire, dar pe langa acestia exista si mostenitori rezervatari, atunci mai intai se va stabili cota legala a acestora din urma si abia apoi se vor executa dispozitiile din testament.
Fratii si surorile, precum si copiii acestora nu sunt nici mostenitori rezervatari si nici sezinari. Ei vin la mostenire in nume propriu, iar in locul celor predecedati vin la mostenire descendentii lor, prin reprezentare.
Prin urmare, fratii si nepotii nu pot ataca testamentul.
Din pacate asa cum au spus si cei de mai sus situatia dvs este neplacuta.
Ati putea incerca sa atacati testamentul dar in conditii foarte restrictive, zic eu.
Sansele de castigare a procesului vor fi foarte reduse.
Frate mostenitor?
trueblack
Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma ... (vezi toată discuția)
Mostenire
cristimunteanu
Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. ... (vezi toată discuția)