avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... la cati ani se prescrie o pedeapsa?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

la cati ani se prescrie o pedeapsa?

in urma unui accident de masina, condusa in stare grava de ebrietate( nefiind la primul incident), fara a fii vreo victima, a fost data o sentinta de 1 an si jumatate inchisoare.
dupa cati ani se prescrie sentinta?
multumesc.( in cazul in care fuge).
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
ContSters221480, utilizator
ce sa se prescrie ? nu inteleg?
se face pedeapsa privativa de libertate
va referiti daca fuge si nu il gaseste politia,?
sau cand se sterge din cazier?
da la asta ma refer. multumesc
Codul penal:

ART. 126
Termenele de prescripţie a executării pedepsei
Termenele de prescripţie a executării pedepsei sunt:
a) 20 de ani, când pedeapsa care urmează a fi executată este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 15 ani;
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;
c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda.
Termenul de prescripţie a executării sancţiunilor cu caracter administrativ prevăzute în art. 18^1 şi în art. 91 este de un an.
Termenele arătate în alin. 1 se socotesc de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă, iar cele arătate în alin. 2 curg de la rămânerea definitivă a hotărârii sau, după caz, de la data când poate fi pusă în executare, potrivit legii, ordonanţa prin care s-a aplicat sancţiunea.
În cazul revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei, a suspendării executării pedepsei sub supraveghere sau, după caz, a executării pedepsei la locul de muncă, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când hotărârea de revocare a rămas definitivă.
Măsurile de siguranţă nu se prescriu.
Nu imi este clar la ce se refera intrebarea dvs., astfel ca va raspund in ambele variante:

-prescriptia executarii pedepsei intervine in acest caz dupa un termen de 6 ani si 6 luni ( 5 ani plus 1 an si 6 luni- perioada ce urmeaza a fi executata),
-acest termen se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare,
-termenul de mai sus este valabil in situatia in care nu intervine o cauza de intrerupere a acestuia in conditiile art 127 c.pen.,

-reabilitarea judecatoreasca a pedepsei poate fi solicitata dupa un termen de 4 ani si 9 luni ( 4 ani plus 1/ 2 din pedeapsa aplicata) de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale si daca sunt intrunite conditiile prev de art.137 c.pen.
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere pedeapsa ContSters190234 ContSters190234 am o condamnare de 2 ani si 6 luni pt vatamare corporala cu executare este definitiva din dec 2010,as dori sa stiu cand se prescrie pedeapsa.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Prescriere pedeapsa Lavinia1988 Lavinia1988 Buna seara, Am un prieten care are de ispasit o pedeapsa de 1 an de inchisoare pentru conducere fara permis.Imi puteti spune dupa ce perioada se prescrie ... (vezi toată discuția)
Prescriere condamnare 5ani Mihai1108 Mihai1108 Buna ziua va rog in cat timp se prescrie o condamnare de 5 ani cu o hotarare definitiva ramasa in 2012?Multumesc. (vezi toată discuția)