avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza uzufruct viager & bolnav psihic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza uzufruct viager & bolnav psihic

Buna ziua,

As dori si eu niste lamuriri pe urmatorul caz:
Sora mea a incheiat acum 5 ani un contract de vanzare cumparare, pentru un apartament, cu drept de uzufruct viager acordat tatalui nostru.
In acest moment tata si-a pierdut capacitatile fizice in sensul ca nu se mai poate deplasa, nu mai poate manca singur, are pierderi de memorie, etc.
Este posibil ca sora mea sa vanda apartamentul in baza unui certificat medical constator prin care face dovada starii precare de sanatate a tatalui?
Intreb acest lucru deoarece ea afirma ca este singura posibilitate prin care poate asigura un trai in conditii decente tatalui nostru, in cadrul unui azil de batrani.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: drew31 , utilizator 22:54, 6 Septembrie 2011
pentru a vinde are 2 posibilitati
1.tatal moare
2.tatal declara la notar ca renunta la dreptul de uzufruct viager,dar...avand pierderi de memorie,ma indoiesc ca un notar cerebral ar face un asemenea act ,chiar motivat financiar.
Poate sa vanda apartamentul (mai precis doar nuda proprietate) daca cumparatorul este de acord cu uzufructul viager care oricum nu-l va afecta din moment ce tatal este la azil si nu-si exercita dreptul de uzufruct decat, probabil, prin tutore.
Ramane la aprecierea cumparatorului daca doreste sa accepre acest lucru...conteaza f mult de cine este acesta si daca reusiti sa incheiati o astfel de intelegere cu el.
Inca un aspect: daca se va institui un tutore care sa-i administreze bunurile nu e exclus sa fie incuviintat si respectivul act de dispozitie cu autorizarea prealabila, dupa ce se vor avea in vedere necesitatile interzisului.
daca dreptul de uzufruct apartine tatalui trebuie ca acesta sa fie de acord cu vanzarea casei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum sa-si exprime doleantele cu privire la uzufruct daca el nu are discernamant?
Bine-nteles, va trebui un certificat medical care sa-i constate starea "pierderilor de memorie", ca daca acestea sunt la nivelul de "am uitat unde mi-am lasat ochelarii" acest lucru nu se va intampla.
Dar daca starea sanatatii psihice este de-o asa natura incat domnul are nevoie de un tutore care sa-i indeplineasca actele, nu va fi nevoie de consimtamantul lui!
Iar daca starea nu este atat de grava, nu vad care este problema in a-si da consimtamantul in fata notarului ca renunta la uzufruct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie, cedare sau cum altfel? aradora2 aradora2 Buna ziua! Avem un apartament de bloc: mama detine jumate, eu si sora mea cite un sfert. Am convenit ca ele sa renunte la partea lor in favoarea mea, iar ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu drept de uzufruct ContSters23492 ContSters23492 Buna ziua! Ma numesc Sorina Dumitru. Am incheiat acum cativa ani un contract vanzare-cumparare (nuda proprietate) cu doi batrani, cu drept de uzufruct. ... (vezi toată discuția)
Nudul proprietar dorește să ducă la azil uzufructuarul imobilului. cu ce condiții poate face asta? mon1981 mon1981 Buna seara, As dori sa va intreb, este nevoie de vreo decizie notariala/legala in cazul in care proprietarii imobilului doresc sa duca la azil persoana ... (vezi toată discuția)