avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Chemat in judecata pentru ca am fost victima unui ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Chemat in judecata pentru ca am fost victima unui accident rutier

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o parere sau un sfat legate de urmatorea situatie:
In 2008 am fost accidentat pe trotuar de un autoturism, am considerat-o o accidentare usoara, un ghinion al meu si al soferului motiv pentru care nu am depus plangere impotriva lui, cu toate ca am stat internat 2 zile pentru investigatii amanuntite. Am crezut atunci si cred si acum ca am facut o fapta buna nedepunand plangere impotriva soferului, dar, se pare ca zicala " facerea de bine e......... " are o farama de adevar caci astazi am primit o citatie de la Judecatorie prin care aflu ca Spitalul ma da in judecata pentru recuperarea cheltuielilor de spitalizare. Precizez ca anterior acestei citatii am primit o instiintare prin care mi se cerea sa ajut Spitalul sa il identifice pe autorul accidentului pentru a se indrepta impotriva lui in vederea recuperarii chelt. de spitalizare, iar eu le-am comunicat numele soferului si data accidentului. Deasemenea, astazi am aflat ca dep. juridic de la Spital a facut o adresa catre Politia Rutiera prin care se cerea confirmarea faptului ca in data de... pe strada .... a avut loc un accident a carei victima am fost eu, iar raspunsul Politiei a fost clar.." dl.....nu exista in evidentele noastre ca fiind victima unui accident in data de... pe strada ...". Mie mi s-a parut curios acest lucru doaar din cauza faptului ca eu am o copie a procesului verbal unde scrie clar ce s-a intamplat :D.
Credeti ca daca fac o intampinare bine fondata, cu documente ( proves verbal, bilet de externare, dovada ca eram asigurat) am vreo sansa ca judecatorul sa respinga actiunea Spitalului(urmand ca acesta sa se indrepte impotriva soferului) sau va trebuie sa merg pe calea cea lunga prin care voi fi nevoit sa-l dau in judecata pe sofer pentru recuperarea banilor pe care Judecatorul ma va obliga sa-i platesc Spitalului.
Va multumesc pentru orice raspunsuri sau idei care ma vor ajuta sa rezolv favorabil mie aceasta situatie!
Cel mai recent răspuns: F.V. Strauß , Consilier juridic 11:44, 22 Septembrie 2011
in primul rand, pentru stabilirea vinovatiei soferului se pare ca nu mai puteti face absolut nimic. Din aceste motive, va trebui sa achitati cheltuielile de spitalizare. In situatia ca ati fost asigurat medical in Romania si asigurarea medicala era valabila la data accidentului, atunci puteti trimite nota de plata a spitalului direct la asigurarea dvs.
In ceea ce priveste comunicartul politiei, ca nu figurati in evidenta politiei cu acest accident, se datoreaza faptului ca nu ati depus plangere penala impotriva soferului vinovat de accident. Daca insa doriti stabilirea vinovatiei soferului, atunci va trebui sa luati legatura cu un avocat, care sa studieze temeinic cauza dvs si sa constate daca repunerea in termenul de depunere a plangerii penale impotriva soferului, ar putea fi eventual solicitata cu succes in instanta.
Nu inteleg exprimarea dvs... ce trebuie sa fac pt. stabilirea vinovatiei soferului....soferul m-a lovit cu masina...deci este vinovat pentru lovirea mea...asa scrie pe procesul verbal...faptul ca eu nu am depus plangere il dezvinovateste de acest lucru?
Sa inteleg ca soferul este nevinovat ( conform legii) chiar daca pe procesul verbal intocmit de politie scrie clar ca am fost lovit de autoturismul condus de catre acesta?
Nu sunt ft. in tema cu spezele si exprimarile juridice dar va intreb:..
ca principiu de drept.... inexistenta unei plangeri dezvinovateste autorul unei infractiuni, in conditiile in care aceasta infractiune a fost constatata de organele competente?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
rrazvann, utilizator
pentru stabilirea vinovatiei soferului, trebuia in termen de cel mult o luna de zile dupa eveniment, sa depuneti la politie sau parchet plangere penala impotriva soferului. In urma cercetarilor penale care s-ar fi efectuat, parchetul putea constata si stabili vinovatia soferului in baza uneo ordonante emisa de parchet. Daca nu ati depus plangerea penala impotriva soferului, inseamna ca nu ati dorit sa se stabileasca vinovatia acestuia, sa nu se cercetze cazul dvs. Chiar dv ati afirmat ca nu ati vrut si ca ati "dorit sa faceti o fapta buna nedepunand plangere impotriva soferului". De aceea de la politie a venit comunicarea ca nu va aflati in evidentele lor cu acest accident. Ceea ce scrie in procesul verbal constatator de atunci, nu este suficient, ci trebuia sa depuneti dvs plangere si depuneati atunci si pv.constatator alaturat plangerii. Legiuitorul prevede un anumit termen in care partea vatamata - adica dvs - sa depuna plangerea impotriva faptasului. Timpul sterge urmele faptei,si de aceea timpul de o luna este foarte scurt;. Va fi greu dupa o luna sa se mai poata constata vinovatia, daca nu ati depus plangerea in termenul legal de o luna asa cum prevede Codul penal cu privire la vatamarea corporala din culpa in care probabil ca ar fi putut fi incadrata fapta soferului vinovat de accident. Cu atat mai greu va putea fi acuma dupa aproape 3 ani de la eveniment. De aceea, v-am spus sa rugati un jurist sa se uite peste actele dvs si sa vada daca puteti fi repus in termenul de a depune plangera penala impotriva soferului, acuma dupa 3 ani de la eveniment.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
F.V. Strauß, Consilier juridic
Am inteles!

Multumesc pentru explicatie!
cu multa placere:)

Alte discuții în legătură

Victima accident auto - despagubiri rca teodon teodon Buna ziua. Va supun atentiei urmatorul caz : la volan fiind,am fost implicat intr-un accident de circulatie produs din vina altui conducator auto,cu ... (vezi toată discuția)
Soțul meu a fost internat după un accident rutier, el fiind pasager. de ce i se cer cheltuielile de spitalizare? flori92 flori92 Bună seara ! Soțul meu , in urma cu 1 an si 8 luni a , avut accident un rutier. A fost dus la spital si operat la femur (tija medulara) , mana rupa fiind ... (vezi toată discuția)
Cine trebuie sa plateasca cheltuelile de spitalizare, victima sau soferul? vulp vulp nepoata mea a fost spitalizata 6 zile in urma unui accident rutier cine trebuie sa plateasca cheltueli de spitalizare victima sau soferul? (vezi toată discuția)