avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoasterea copilului din afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoasterea copilului din afara casatoriei

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune delicata. Cu sotul meu sunt in divort de anul trecut si, intre timp am intalnit o persoana deosebita cu care am inceput sa-mi refac viata. Cu aceasta personaa astept un copil care o sa se nasca pana la sfarsitul anului, problema este ca eu nu am terminat cu sotul meu divortul. Eu si sotul meu suntem despartiti in fapt de la inceputul lui 2010, acesta exprimandu-si dezinteresul fata de mine si casatoria noastra inca din 2008, neinterezandu-l nici pana in momentul de fata ca sunt insarcinata.

Am intrebat o gramada de avocati si am primit tot atatea pareri, de aceea indraznesc sa va deranjez cu cateva intrebari oportune. Nu ma intereseaza de fapt divortul, singurul lucru care ma doare este ca bebe sa nu intre in increngaturile acestea, sa fie pe alt nume si sa nu aiba nicio tangenta cu casatoria asta.

1. daca tatal natural recunoaste la nastere copilul, sotul mai figureaza in actele copilului? mai poate figura el pe certificatul de nastere?
2. daca tatal natural il recunoaste, copilul poate purta numele acestuia si nu al sotului?

Astept raspunsurile dumneavoastra si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:42, 7 Septembrie 2011
Filiatia copilului dvs. se va stabili fata de sotul dvs. Conform legii , sotul mamei este tatal copilului.Tatal biologic nu il poate recunoaste, decat ulterior unei actiuni in tagada paternitatii exercitata de de sotul dvs. , cand se va rasturna prezumtia legala de paternitate.
Art. 53 C.fam.
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie. Dispozitiile art. 51 sunt aplicabile si situatiilor prevazute in prezentul articol.

Cu alte cuvinte:
1.-Copilul dvs. va avea la nastere ca tata pe fostul sot, deci fostul dvs. sot va figura in certificatul de nastere,
2.-dupa nasterea minorului si eliberarea certificatului in care va figura fostul dvs. sot, va fi necesar sa formulati o actiune in tagaduirea paternitatii, chemand in calitate de parat pe fostul dvs. sot,
- in urma obtinerii acestei hotarari, minorului ii va fi eliberat un certificat in care nu va avea tata,
3.- ulterior, tatal natural poate recunoaste minorul printr-o declaratie facuta la Serviciul de Stare Civila sau prin inscris autentic, situatie in care minorului ii va fi eliberat un alt certifcat de nastere in care va figura tatal sau natural.
4.-daca doriti ca minorul sa poarte si numele de familie al tatalui sau natural, atunci va fi necesara o noua actiune, de asta data de incuviintare nume, actiune in care veti chema in calitate de parat pe tatal natural al minorului,
-in urma obtinerii acestei hotarari, minorului ii va fi eliberat mult doritul certificat in care minorul va purta si numele de familie al acestuia.
Punctele 3 si 4 pot face obiectul unei singure actiuni in care sa se solicite:
-stabilirea paternitatii si
-incuviintarea purtarii numelui minorului, in acest caz fiind rezolvate ambele probleme si eliberat un singur certificat in loc de doua.
Daca minorul se va naste pana la solutionarea actiunii de divort ( in fond), atunci va fi necesar sa solicitati in cadrul actiunii de divort si incredintarea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare bebelusi augustina_1984 augustina_1984 daca esti casatorita dar nu mai locuiesti cu sotul,ai intentat actele de divort,si faci un copil cu un alt barbat ,numele tatalui de pe certificatul de nastere ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate plrflrn plrflrn O femeie si un barbat sunt casatoriti. Decid sa divorteze, Fiecare incearca sa-si refaca viata. Femeia ramane insarcinata inainte ca decizia de divort sa ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii -urgent Roxana83 Roxana83 Buna ziua , va rog un model de chemare in judecata privind tagada paternitatii . Copil minor de 4 luni , tatal real din relatie de concubinaj , tatal ... (vezi toată discuția)