avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificare instalatie gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificare instalatie gaze

Buna ziua,

Revin cu o intrebare privind verificarea periodica a instalatiei de gaze a blocului.
Descriere situatie:
Pentru verificarea periodica a instalatiei de gaze a blocului, administratorul asociatiei de locatari, a contractat o firma autorizata ANRE, pentru acest tip de lucrari.
Verificarile au fost efectuate de catre firma respectiva, cu ajutorul unui detector elctronic.
In urma verificarilor, firma a inregistrat in fiecare apartament scapari de gaze, drept pentru care a recomandat remedierea lor, totodata respectiva firma "oferindu-se" sa execute reparatiile aferente bineinteles contra cost.
Considerand ca pretul cerut pentru de catre firma in cauza, este nejustificat de mare, eu personal, fara stirea administratiei, am hotarat sa chem (suportand singur cheltuielile) o alta firma autorizata, care sa refaca verificarea.
Aceasta a doua firma a constatat ca o mare parte din sesizarile facute de firma adusa de administrator erau eronate, asazisele scapari de gaze de fapt nu existau.
Mai mult, prima firma a executat reparatii fara sa elibereze, factura, bon fiscal, garantie pentru serviiciile prestate.
Aparatul cu care prima firma a constatat pierderile (scaparile de gaz) nu era insotit de certificat sau buletin de verificare metrologica)

In concluzie, Firma contractata de administratie a urmarit sa executa anumite lucrari, pentru a-si insusi ceva venituri ilicite de la locatarii asociatiei.

Intrebare, cum se poate face dreptate (legal) intr-o asemenea situatie?

Va multumesc si astept raspunsurile Dvs!

Numai bine!
Cel mai recent răspuns: vasile35 , utilizator 10:52, 12 Septembrie 2011
Dle Vasile 35,
Nu am nici o autoritate sa raspund, dar va intreb de ce presedintele sau cineva diin membrii comitetului nu a facut aceaste verificari de care pomeniti inainte de actiunea respectiva. Angajarile nu le face administratorul, el poate sa propuna si comitetul sa decida .Asa scrie la lege, 230/2007.D-voastra sunteti membru al asociatiei tot timpul ,nu din cand in cand.
Sa ma ierte moderatorii pentru interventie , sper ca d-na Elga ma va intelege!
@Elidor,
Fii putin mai clara te rog. Chiar daca tu consideri ca nu ai autoritatea necesara, este foarte posibil ca raspunsul tau sa fie de ajutor atat mie cat si (probabil) altor colegi de forum.
Rugamintea mea este (daca se poate) sa fii ceva mai clara. Eu personal nu prea am inteles exact ce ai vrut sa spui.

Ce pot eu sa mai adaug, este ca: Verificarea instalatiei de gaze, se face periodic la intervale de 2 ani, sau in urma unor incidente, interventii etc., de catre o firma agreeata de distrigaz si autorizata de ANRE pentru operatiunile de verificare. (asa spune legea 230/2007).
Firma, a fost contractata legal, in urma hotararii comitetului (Administrator, presedinte, etc)
Problema a aparut, dupa conteractare. Obiectul problemei il reprezinta faptul ca respectiva firma a "fortat" locatarii sa execute anumite lucrari fara sa poata justifica atat diagnoza, cat si banii insusiti in urma executarii respectivelor lucrari.
Sper ca am fost suficient de clar in expunerea mea ,,,

Multumesc frumos!
Daca avem cumva acelasi furnizor de gaze sau furnizorul dumneavoastra de gaze isi desfasoara activitatea la fel ca furnizorul nostru de gaze, inseamna ca administratorul si conducerea asociatiei diumneavoastra nu are de lucru si se scarpina sa-si faca singuri buba.
In zona noastra orice proprietar sau consumator final de gaze, atunci cand are vreo suspiciune ca exista scurgeri de gaze, da telefon la dispecerat si in cateva minute se prezinta cineva de la gaze, verifica...
Fara ca cineva sa sesizeze ceva, odata la doi ani, o echipa a furnizorului anunta prin afisare ca incepand cu data de ..., intre orele..., se face verificare instalatiilor de gaz din fiecare apartament.
Proprietarii trebuie sa permita accesul, sa prezinte documentele centralei proprii, contractul de service.... Se constata, se verifica daca exista scapari, scurgeri de gaze... si se incheie un proces-verbal.
Costul acestei verificari este public si egal pentru toate apartamentele, scarile, blocurile si probabil localitatile din aria furnizorului nostru si apare pe factura de gaze din luna urmatoare sau separat. Dar este aceeasi firma si nu alte firme...

Asociatia de proprietari, administratorul, presedintele nu au nimic de a face cu aceasta actiune, piutand, eventual sa dea relatii despre cei care nu lociesc, chiriasi, telefoane...
adriantot a scris:

Daca avem cumva acelasi furnizor de gaze sau furnizorul dumneavoastra de gaze isi desfasoara activitatea la fel ca furnizorul nostru de gaze, inseamna ca administratorul si conducerea asociatiei diumneavoastra nu are de lucru si se scarpina sa-si faca singuri buba.
In zona noastra orice proprietar sau consumator final de gaze, atunci cand are vreo suspiciune ca exista scurgeri de gaze, da telefon la dispecerat si in cateva minute se prezinta cineva de la gaze, verifica...
Fara ca cineva sa sesizeze ceva, odata la doi ani, o echipa a furnizorului anunta prin afisare ca incepand cu data de ..., intre orele..., se face verificare instalatiilor de gaz din fiecare apartament.
Proprietarii trebuie sa permita accesul, sa prezinte documentele centralei proprii, contractul de service.... Se constata, se verifica daca exista scapari, scurgeri de gaze... si se incheie un proces-verbal.
Costul acestei verificari este public si egal pentru toate apartamentele, scarile, blocurile si probabil localitatile din aria furnizorului nostru si apare pe factura de gaze din luna urmatoare sau separat. Dar este aceeasi firma si nu alte firme...

Asociatia de proprietari, administratorul, presedintele nu au nimic de a face cu aceasta actiune, piutand, eventual sa dea relatii despre cei care nu lociesc, chiriasi, telefoane...

Ati inteles oarecum situatia.
Dar, nu ati atins problema ridicata de mine, anume faptul ca firma care a efectuat verificarea, nu a verificat corect d.p.d.v. tehnic.
Mai clar, firma a intrat la mine in apartament si a constatat scapari de gaze.
Eu nu am crezut, am chemat o alta firma, care nu sesizat scapari de gaze.
Ambele firme sunt autorizate ANRE si agreeate de distrigaz.
Care din ele are dreptate?
Mai clar de atat chiar nu stiu sa explic ....
Acum eu nu va inteleg de ce-mi repetati cuvintele mele, ma inganati sau vreti sa-mi intre bine in cap!?:offtopic:Va rog sa nu mai reluati textul (mai ales intreg) prin citat si sa dialogam ca si cum am sta fata in fata.

Sa atingem, cum spuneti dv. problema, conform ultimei intrebari:
Ambele firme poate au dreptate. Atunci cand a venit prima firma erau scapari de gaze in casa iar cand a venit a doua nu mai erau scapari de gaze. Depinde poate de presiune, daca functionau sau nu in acele momente aragazul, cuptorul, centrala termica...
Apelati direct la furnizor sau distribuitor, acea firma care va factureaza consumul de gaz.

Alte discuții în legătură

Sigilare gaze bloc in urma unei inspectari Valentin210 Valentin210 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema. Un vecin a facut o sesizare catre DistriGaz referitor la o scurgere de gaze pe scara ... (vezi toată discuția)
Verificare instalatie de gaze la un bloc giotto_2016 giotto_2016 Buna ziua! In luna martie in blocul in care locuiesc, a avut loc o scurgere de gaze de la conducta principala de alimentare a blocului. Vecinii au anuntat ... (vezi toată discuția)
Contor gaze apartament + instalatia de gaze casa scarii elapopy elapopy Buna ziu, Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum se face verificarea contuarelor de gaze ale fiecarui apartament cat si a conductelor de gaze de pe casa ... (vezi toată discuția)