avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... filiala ONG infiintat in SUA
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

filiala ONG infiintat in SUA

Buna ziua. Doresc sa aflu daca un ONG infiintat in SUA poate avea filiala in Romania si angajati de asemenea, respectiv ce demersuri trebuie facute in acest sens. Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: annabela , utilizator 18:13, 12 Septembrie 2011
Da, se poate ca un ONG strain sa aiba filiale in RO.
Conf.art.13 din OG26/2000":
(1) Asociatia isi poate constitui filiale, ca structuri teritoriale, cu un numar minim de 3 membri, organe de conducere proprii si un patrimoniu distinct de cel al asociatiei.
(2) Filialele sunt entitati cu personalitate juridica, putand incheia, in nume propriu, acte juridice de administrare si de conservare, in conditiile stabilite de asociatie prin actul constitutiv al filialei. Ele pot incheia acte juridice de dispozitie, in numele si pe seama asociatiei, numai pe baza hotararii prealabile a consiliului director al asociatiei.
(3) Filiala se constituie prin hotararea autentificata a adunarii generale a asociatiei. Personalitatea juridica se dobandeste de la data inscrierii filialei in Registrul asociatiilor si fundatiilor.
(4) In vederea inscrierii filialei, reprezentantul asociatiei va depune cererea de inscriere, impreuna cu hotararea de constituire a filialei si cu actele doveditoare ale sediului si patrimoniului initial, la judecatoria in a carei circumscriptie teritoriala urmeaza sa-si aiba sediul filiala. Dispozitiile art. 9-12 sunt aplicabile in mod corespunzator."

Filiala din RO trebuie sa aiba acelasi domeniu de activitate cu ONG mama. Cel mai bine este sa apelati la un avocat ca sa va indrume in aceasta procedura.
Intr-adevar am tot studiat OG 26/2000 cu privire la infiintare de filiale dar din acest act normativ reiese ca doar fundatiile care au dobandit personalitate juridica prin inscrierea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor din cadrul unei Judecatorii din Romania pot infiinta filiale, Eu intrebam de un ONG care se infiinteaza in strainatate, in baza unei alte legislatii, americane de pila, poate infiinta filiala in Romania,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sucursala ong Laur03 Laur03 Ce trebuie facut pentru a inregistra o sucursala in Bucuresti a unui ONG cu sediul in Oltenita si care sunt actele necesare. (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru deschiderea unui punct de lucru Cristhine Cristhine Buna ziua! Care sunt actele/aprobarile/documentele necesare pentru deschiderea unui punct de lucru al unui ONG? (vezi toată discuția)
Filiala ong merutium merutium Pasii pentru infiintarea unor filiale coincid cu cei ai infiintarii unui ONG? Adica include si rezervarea unei denumiri in prealabil? Este posibil ca sa ... (vezi toată discuția)