joanna64 a scris:
Buna ziua, as dori sa stiu daca exista o cerere tip pentru divortul de comun acord. Si daca da, cum o pot procura. Mai am nevoie sa fac si un istoric al casatoriei, sau e de ajuns aceasta cerere? Si care este procedura pentru acest tip de divort? As vrea sa stiu care este termenul sau daca exista un termen pe care il primim de la judecatorie. Precizez ca sotul meu este de acord cu divortul si este dispus sa semneze actele pentru terminarea cat mai repede si cat mai decent. Va multumesc anticipat. Adresa mea de mail este prometeus_969@yahoo.com , in caz ca va folosete pentru trimiterea cererii tip.
Potrivit art. 112 c.proc.civ., cererea de chemare în judecată (cererea de divort) va cuprinde:
– numele, domiciliul sau reşedinţa părţilor;
– calitatea juridică în care părţile stau în judecată, atunci când nu stau în nume propriu;
– obiectul cererii şi valoarea lui;
– arătarea motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază cererea;
– arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere;
– semnătura.
Pe lângă aceste menţiuni, cererea de divorţ trebuie să indice daca au rezultat sau nu copii minori din casatori (art.612 C.proc.civ.).
Prin acţiunea de divorţ reclamantul poate formula şi alte cereri, cum sunt cele referitoare la încredinţarea copiilor minori, plata pensiei de întreţinere, partajul bunurilor comune, încuviinţarea purtării numelui avut în timpul căsătoriei sau a revenirii la numele avut înainte de căsătorie, să se decidă asupra beneficiului contractului de închiriere etc.
Cererea de divorţ care se întemeiază pe acordul părţilor va fi semnată de ambii soţi, dar prezentarea ei preşedintelui judecătoriei poate fi făcută personal doar de unul din soţi.
Dacă cererea de divorţ a fost formulată în condiţiile prevăzute de art. 613 alin. 1 c.proc.civ., preşedintele instanţei va verifica existenţa consimţământului soţilor, după care, va fixa un termen de două luni în şedinţă publică (art. 613 ind.1 alin. 2 teza I c.proc.civ.).