Trebuie să promovaţi o nouă cerere de divorţ dacă doriţi să divortati în instanţă, ptr că cererea din dosarul vechi s.a perimat, adică a rămas în nelucrare mai mult de un an. Degeaba aţi depus la dosar că sunteţi de acord cu cererea veche şi doriţi desfacerea căsătoriei, ptr că acea cerere era deja perimată.
Si poate pentru ca tot s-a perimat cererea , daca doriti in continuare divortul si va puneti de acord in privinta aspectelor importante ale desfacerii casatoriei ( incredintarea copiilor minori, daca aveti, impartirea bunurilor comune, numele ) , poate mergeti sa divortati la notar .
Perimarea actiunii de divort inseamna mai pe intelesul dvs. ca nu sunteti divortati ci casatoriti, iar daca doriti sa divortati trebuie sa formulati o noua actiune de divort.
Actiunea de divort nu se poate judeca in lipsa partilor.
Art. 614 -c.proc.civ.
În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie sau are reşedinţa în străinătate; în aceste cazuri, părţile se vor putea înfăţişa prin mandatar.
Daca doriti sa divortati prin acordul partilor , procedura este urmatoarea:
Art. 613 ind. 1 c.proc.civ
(1)În cazul în care cererea de divorţ se întemeiază pe acordul părţilor, ea va fi semnată de ambii soţi. Atunci când este cazul, soţii vor stabili şi modalităţile în care au convenit să fie soluţionate cererile accesorii divorţului.
(2)Primind cererea de divorţ formulată în condiţiile alin. (1), instanţa va verifica existenţa consimţământului soţilor, după care va fixa termen pentru soluţionarea cererii în camera de consiliu.
(3)La termenul de judecată, instanţa verifică dacă soţii stăruie în desfacerea căsătoriei pe baza acordului lor şi, în caz afirmativ, va trece la judecarea cererii, fără a administra probe cu privire la motivele de divorţ.
(4)La cererea soţilor, instanţa va pronunţa o hotărâre cu privire la divorţ potrivit alin. (3). Prin aceeaşi hotărâre, instanţa se va pronunţa, potrivit legii, cu privire la numele pe care îl va purta fiecare soţ după desfacerea căsătoriei şi, când este cazul, cu privire la încredinţarea copiilor minori şi contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Tot astfel, instanţa va putea lua act de învoiala soţilor cu privire la alte cereri accesorii, în condiţiile legii.
(5)În cazul în care soţii nu se învoiesc asupra cererilor accesorii, instanţa va continua judecata administrând probele prevăzute de lege pentru soluţionarea acestor cereri.