avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Evaluare cost reparatie auto
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Evaluare cost reparatie auto

Pe scurt, un vecin mi-a bombardat masina cu pietroaie afectand plafonul, luneta si capota portbagaj. La dosarul de la politie am depus o nota de constatare de la un service in care scrie ca vopsirea plafonului, capota portbagaj si inlocuirea lunetei (manopera+piese) costa X RON.

Are vreo relevanta aceasta constatare in cadrul procesului pentru a recupera paguba?

Trebuie facuta vreo expertiza pentru a stabili exact valoarea reparatiei?

Daca trebuie facuta cine o va plati? Sau cine poate solicita o expertiza?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 13:22, 16 Septembrie 2011
Devizul intocmit de service (sper ca respectiv service este autorizat) va poate ajuta in incercarea de a rezolva litigiul cu vecinul pe cale amiabila.
Daca litigiul ajunge in instanta dvs puteti prezenta devizul de reparatie al service-ului ca proba in justificarea pretentiilor. Daca instanta nu accepta aceasta proba (exista si aceasta posibilitate) va trebui sa solicitati efectuarea unei expertize judiciare. Costul expertizei o veti suporta dvs pana la rambursarea cheltuielilor de judecata (in care se include si onorariul expertului) de catre vecinul care v-a provocat paguba.
Service-ul care a intocmit devizul este una din reprezentantele marcii, deci autorizat. Costul reparatiilor trecut pe deviz este de 3000 de ron.

Credeti ca la expertiza judiciara suma poate fi mai mica?

La expertiza judiciara se iau in calcul piese aftermarket sau originale? Pentru ca cu piese aftermarket evident devizul va fi simtitor mai mic...

Cam intre ce sume se incadreaza onorariiile pentru o astfel de expertiza?
Reparatia trebuie ca sa aduca autoturismul in starea pe care a avut-o inaintea accidentului. La reprezentante nu se folosesc piese after-market. Nu cred ca expertiza va concluziona ca valoarea devizului de reparatie este mai mic decat cel intocmit de service. Aceasta in conditiile in care toate piesele, materialele si operatiile cuprinse in devizul service-ului sunt urmare a evenimentului rutier. Dar in Romania este posibil orice ....
Daca considerati ca expertiza nu a reflecta realitatea puteti face obiectiuni si sa solicitati corectarea eventualelor erori.
Onorariul depinde de o serie de factori. Difera chiar de la un judet la altul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna rca nerezolvata cristiangeorge22 cristiangeorge22 Buna ziua. Am un dosar de dauna RCA (eu fiind partea pagubita), la o societate de asigurari. Din nefericire nu este una de prea buna calitate, dar nu eu am ... (vezi toată discuția)
Problema dosar dauna fondul de garantare arsene21 arsene21 Salut, Am urmatoarea problema. In urma unui accident, masina mi-a fost avariata atat fata cat si spate iar cel vinovat avea asigurare la Astra. Am luat ... (vezi toată discuția)