avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Bancile din Romania-Perspective.
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Bancile din Romania-Perspective.

Va salut,
In ce masura considerati ca una sau mai multe dintre cele 10 banci romanesti aflate in fruntea clasamentului(dar mai cu seama cele aflate pe ultimele locuri din top 10) prezinta un pericol iminent de faliment sau de fraudare,devalizare,etc.la nivel inalt,de conducere a bancii(si nu numai),cu consecinta pierderii sumelor detinute de catre populatie(depozite,conturi curente,etc.),plafonul garantat de catre stat fiind probabil o pura teorie in cazul unui atare deznodamant?
In ce masura credeti ca se poate reedita situatia anilor'90 cand am asistat la caderea unor banci,banii ramanand definitiv pierduti pentru deponenti iar nimeni nesuportand practic vre-o consecinta semnificativa?
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 16:12, 12 Septembrie 2011
Personal cred ca de faliment nu poate fi vorba. Pentru fraudare nu detin informatii....dar fiind in discutie primele 10 banci, nu cred ca s-ar pune problema unui asemenea atac!
O banca poate falimenta in lumea asta intr-o singura situatie. Atunci cand deponentii se alarmeaza si isi golesc conturile si depozitele.


Oricate credite neperformante, greseli de investitii, etc ar face o banca ea nu va falimenta decat daca deponentii isi retrag in masa capitalurile.

De asemenea Statul Roman garanteaza conturi si depozite bancare de pana in 100.000 euro.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Domnule Artigas, cine v-a spus dvs ca plafonul garantat este o pura teorie? Pentru orice leu lasat depozit la banca, banca respectiva trimite 45% la BNR. practic plafonul garantat e de doar 55% acoperit de fondul de garantare, acoperit pe bune, nu doar in teorie. In caz de faliment al bancii statul va plati.
Am platit noi, pentru FNI, ceea ce mi se pare injust. Cineva a investit, riscand, iar altii platesc pentru ca ei au fost idioti si au investit in ceva ce nu putea functiona oricum.
Cum sa nu platim noi ptr depozitele persoanelor fizice in caz de faliment al bancii? :)

Asa cum zicea corect Dl. Munteanu, nu putem vorbi de faliment deca atunci cand clientii cu depozite, asemeni unor oi, se vor posta la ghiseele bancii ca sa isi retraga depozitele.

In caz de faliment risca f mult clientii cu credite, nu cei cu depozite.
Jocandi Causa a scris:


In caz de faliment risca f mult clientii cu credite, nu cei cu depozite.


Imi explicati si mie, va rog, de ce sau ce risca?
Multumesc
:) este simplu, clientii bancii in faliment vor fi obligati sa ramburseze creditul, mult mai repede decat scadenta acestuia. Falimentul reprezinta o clauza de reziliere a contractului de credit.

Alte discuții în legătură

În caz ca banca da faliment sai se desfiinteaza, cum își poate ... goplanet goplanet În caz ca banca da faliment sai se desfiinteaza, cum își poate recupera o persoana fizica banii din conturi? (vezi toată discuția)
Garantare depozit/cont bancar Artigas Artigas Va salut, Plafonul de garantare de 100000 Euro de catre stat a depozitelor/conturilor bancare se refera la fiecare depozit sau cont,indiferent daca acestea ... (vezi toată discuția)
Recuperarea banilor mei in cazul falimentului unei banci mihafocsani mihafocsani Buna ziua Am o problema care ma framanta de cateva zile. Am depozite de economii euro la Alpha Banc si lei la Banca Romaneasca (amandoua grecesti). ... (vezi toată discuția)