avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie in Anglia, divort in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie in Anglia, divort in Romania

in 1999 m-am casatorit in Anglia cu un cetatean britanic. Din iulie 2008 ne-am mutat in Romania si intre timp atitudinea lui a evoluat in asa fel incat m-am hotarat sa divortez.

Pe scurt, la putin timp timp dupa ce ne-am mutat a inceput sa caute pe internet cluburi de homosexuali, locuri de intalnire etc din orasul unde stam, imi tot cauta motive de cearta sa plece singur prin oras iar intr-o sambata a cautat exact strada unui club gay si a disparut pana a doua zi dimineata.

Am discutat si a recunoscut ce a cautat pe internet, spunand ca a fost excitat de un tanar superb pe care l-a vazut pe strada in ziua respectiva, ca era pillit si si "si-a pierdut mintile", insa nu a facut nimic- a fost doar in baruri si intr-un alt club din centrul orasului. Am vorbit si cu preoti, mi-am adus aminte multe din trecut etc si am ajuns sa cred ca e posibil ca el sa fi facut asta in Anglia unde mediul era familiar insa aici a fost nevoit "sa o ia de la inceput"- sa afle unde poate merge etc. Ma acuza ca sunt prea dura pentru ca de atunci n-am mai vrut sa avem nici un fel de contact fizic si i-am spus ca vreau sa divortam. Sotul nu este de acord sa divortam prin acordul partilor si intentioneaza sa-mi puna toate piedicile posibile.
Casatoria nu este inregistrata in Romania, eu mi-am pastrat cetatenia romana si sunt in curs de a-mi face un buletin nou. Nu avem copii, voiam sa facem tratament de fertilitate aici. Eu am 40 de ani si dupa ultimele evenimente nu mai vreau sa am un copil cu el, acum ma gandesc sa fac insamantare cu sperma de donator, insa din cate inteleg eu din Codul familiei, el va deveni tatal legal al unui potential copil conceput in timpul casatoriei si eu nu as putea contesta paternitatea. In ultimele zile, el a spus ca mi-ar da acordul pentru insamantare cu sperma donator insa nu e de acord sa divorteze.
Ce ar trebui sa fac sa pot divorta cat mai repede? Pot divorta in Romania? Ce ar trebui sa fac pentru a intenta actiune de divort aici?

Multumesc anticipat pentru sfaturi.
Cel mai recent răspuns: cren , utilizator 12:24, 31 Mai 2009
Art.20(1) din Lg.105/1992 stabileste ca, relatiile patrimoniale dintre soti sunt supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite , sunt supuse legii domiciliului lor comun, in speta fiind vorba de Romania.
Nu trebuie decat sa formulati actiunea de divort(eventual apelati la un avocat pentru redactare) si daca sotul nu doreste desfacerea casatoriei prin acord, urmeaza sa administrati probatorii. Ca si timp, nu cred sa dureze mai mult de 2-3 luni, avand in vedere ca din casatorie nu au rezultat copii.
Eact ce v-a spus colega mea, cu cateva completari: aveti 2 modalitati de a divorta, tinand cont ca sotul nu doreste divortul, si anume din culpa comuna sau din vina exclusiva a paratului, daca o puteti demonstra cu martori si inscrisuri.
Cat despre inseminare, puteti astepta cateva luni pana la pronuntarea divortului pt a incepe procedurile necesare, oricum divortul nu va dura foarte mult.
Multumesc pentru raspunsurile prompte. Ar trebui sa inregistrez mai intai casatoria in Romania?

Cred ca ar fi mai dificil sa pot demonstra cu martori si inscrisuri - avand in vedere ca el sustine ca nu a facut nimic, desi a recunoscut ca e bisexual si ca a avut "tentatii" si cand eram in Anglia etc. Am salvat cateva din site-urile pe care le-a vizitat in dupa amiaza/seara cand a cautat un pretext jalnic (cum ca as fi mancat o felie de paine in plus, nu mai avea el destula pentru cina) pentru a pleca singur de acasa, insa ar putea spune ca am facut-o intentionat cu site-urile. Dupa cum s-a purtat, cred ca e in stare sa spuna orice - acum ma santajeaza emotional ca e deprimat si se gandeste la sinucidere pentru ca viata luii nu are sens fara mine.

Din punctul meu de vedere, nu conteaza care ar fi motivul divortului doar sa-mi recapat independenta si increderea in mine. I-am spus ca ar putea intenta el divort si sa spuna ce vrea despre mine, ca nu ma intereseaza nimic financiar, insa refuza. Un preot mi-a sugerat ca el are nevoie de "acoperire" Mai curand as spune culpa comuna (dupa ce i-am fost fidela 9 ani si inainte de evenimentele recente ii iubeam fiecare celula a lui).

In ceea ce priveste insamantarea, din cate am inteles eu, legea sanatatii din 2006 precizeaza ca se poate face numai la cupluri casatorite de cel putin 2 ani, cu acordul partenerului. Oricum, daca as putea obtine divortul in urmatoarele 6 luni as putea cauta alternative (tratament in alta tara etc) - doctorita cu care am vorbit despre tratament fertilitate cu sotul mi-a spus ca sansele mele de a ramane insarcinata scad dramatic dupa 42 de ani iar eu voi implini 41 in decembrie - "consolarea" mea e ca toate analizele mi-au iesit foarte bine - daca ar fi alte circumstante- inca as mai putea avea un copil.

Inca o data, multumesc din suflet pentru sfaturi.
Mai intai trebuie sa inregistrati casatoria in Romania si apoi sa divortati.
Pentru ca o persoana aflata in aceasta situatie sa obtina o recunoastere juridica a casatoriei incheiate in strainatate, este nevoie sa transcrie certificatul de casatorie emis in strainatate in registrele de stare civila romanesti.
In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, care s-au casatorit in strainatate, acest demers trebuie facut in localitatea unde cetateanul roman a figurat cu ultimul domiciliu si sunt necesare, urmatoarele acte :
- xerocopie a cartii de identitate sau a buletinului, petru cetatenii romani cu domiciliu in localitatea unde se face transcrierea;
- certificatul sau extrasul de casatorie original
- o copie xerox legalizata a certificatului de casatorie sau extrasului de casatorie
- traducerea in limba romana de catre un traducator autorizat roman a certificatului de casatorie sau extrasului de casatorie legalizata de catre un notar public din Romania
- certificatele de nastere ale sotilor in copii xerox
- declaratie legalizata la un notar public din Romania in situatia in care sotii si-au pastrat numele de familie anterioare, le-au reunit sau sotul a luat numele de familie al sotiei sau in cazul in care numele de familie purtat de catre soti pe timpul casatoriei NU este inscris in certificatul de casatorie
- o copie xerox a extrasului sau a cartii de familie; (Numai in cazul in care nu se depune declaratie legalizata cu privire la numele de familie purtat pe timpul casatoriei);
- timbre fiscalei;
- adeverinta de cetatenie, pentru cetatenii romani cu domiciliul legal in strainatate si care nu pot face dovada cetateniei romane,adeverinta se elibereaza de catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor Bucuresti- prin Directia de Pasapoarte Bucuresti, str. N. Iorga nr. 29
- adeverinta privind ultimul domiciliu din tara, pentru cetatenii romani cu domiciliul legal in strainatate,eliberata de Biroul Evidenta Informatizata a Persoanei local

Dupa transcrierea casatoriei in Romania puteti deschide actiunea de divort.
Dar daca o persoana a fost casatorita, in Serbia, si ulterior a intervenit si divortul. Ea, care este romanca nu si-a inregistrat in Romania casatoria, iar acum cand vrea sa se casatoresca din nou. Cei din Austria i-au spus ca trebuie sa aduca o adresa din Romania in care sa se mentioneze ca nu mai este casatorita. Mai poate acum sa-si inregistreze si casatoria si divortul, sau inregistreaza direct divortul? Cum procedeaza ca sa faca rost de acea hartie care ii trebuie pentru a se putea casatori din nou.
La casatorie si-a pastrat numele de fata si nu a fost nevoita sa-si schimbe buletinul, are in continuare domiciliul aici in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in anglia ! karlo_cip karlo_cip buna!sunt casatorit in uk din 2011 la primaria locala dintrun mic oras, mai mult pentru a obtine actele (o mare prostie)vreau sa stiu daca este recunoscuta ... (vezi toată discuția)
Divort DRAGOS PRELIPCEAN DRAGOS PRELIPCEAN pot desface intr-o instanta romaneasca o casatorie incheiata in strainatate intre un cetatean roman si unul strain? (vezi toată discuția)
Divort cisti cisti as vrea sa stiu daca un cetatean roman cu domiciliul in romania s-a casatorit cu o femeie din Cipru, casatoria oficiindu-se in Cipru, venind apoi si locuind in ... (vezi toată discuția)