Buna ziua, ma intereseaza daca pot desface un contract de munca disciplinar unui salariat, in conditiile in care aceasta persoana a primit un avertisment scris, iar abarerile sunt repetate, fara a-i mai aplica sanctiune de reducere din salariul de baza. I-am facut avertismentul scris, iar acum face aceleasi greseli incalcand grav prevederile fisei postului si a regulamentului intern.
L-am convocat la cercetarea prealabila, insa nu s-a prezentat.Am voie sa-i desfac contractul de munca disciplinar, practic sa sar peste etapa in care i-as retine 5-10% din salariu?
Aveti voie, sanctiunile disciplinare nefiind "ierarhizate" decat in mod orientativ, insa dependent de gravitatea faptelor si existenta vinovatiei salariatului. Putei incerca si o sanctiune mai usoara, sperind ca orice om care greseste are si posibilitatea indreptarii comportamentului sau. Insa cercetarea prealabila tot ar trebui desfasurata, cu incheierea unui proces-verbal constatator al faptelor, vinovatiei, constatarea absentei de la convocarea facuta si apoi aplicarea sanctiunii.
Multumesc pentru raspuns! L-am tot speriat de vreo trei ori pana acum, insa nu prea avem cu cine din pacate.I-am dat posibilitatea sa se apere,insa nu a vrut s-o faca.In schimb, ne-a facut reclamatie la ITM. Nu spun ca angajatorii sunt uneori de vina,insa si unii salariati prea sar calul( pagubind societatea in cazul nostru).Multumesc inca o data ca mi-ati confirmat ceea cce banuiam.