Buna seara,
Am nevoie de o lamurire in urmatoare problema:
Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un apartament, iar in acesta este prevazut faptul ca incheierea contractului de vanzare cumparare se va face pana la data de 10 noiembrie. Banii pentru achizitionarea acelei locuinte provin la randul lor din vanzarea unui alt apartament, pe care l-am vandut unui cumparator ce mi-a platit printr-un credit de la banca . Banii respectivi imi sunt virati in cont pe 16 septembrie. De la aceasta data as vrea sa constitui un depozit pentru acea suma de bani, dar acest lucru inseamna sa scot banii pentru apartament la scadenta, adica data de 16 noiembrie. Mentionez ca vreau sa fac acest lucru pentr a evita plata unui comision de retragere la banca. Credeti ca in aceasta situatie ar fi bine sa fac un act aditional prin care sa prelungesc termenul cu 6 zile ? Sau este posibila si situatia unei intelegeri intre mine si vanzator ? ( desi el mi-a spus initial ca daca nu am banii la 10 noiembrie, putem face act aditional de prelungire al termenului, ma gandeam poate merge si fara un asemenea act aditional , insa in aceasta din urma varianta am totusi temerea ca el imi va spune ca este de acord cu propunerea mea, si eu , de buna-credinta ca nu ma prezint la notariat pe 10 noiembrie, si astfel sa pierd avansul si evident perfectarea contractului de vanzare cumparare ). Cam ce suma de bani ar trebui sa platesc pentru un asemenea act aditional ? Va multumesc anticipat!
Faceti acest act aditional. Este mai bine asa. Va pune pe dvs la adapost. Nu se taxeaza la valoarea bunului, ca la un act de vanzare. Este cel mult 100 Ron.
Eu am lucrat o vreme in cadrul unui birou notarial... si avand in vedere ca m-am lovit de o sumedenie de asemenea situatii, parerea mea este sa faceti acel act aditional, deoarece presupun ca in cadrul antecontractului este prevazut si faptul ca pierdeti suma achitata cu titlu de avans daca nu achitati diferenta de pret pana la data de ... Acel act aditional nu consta mult... deoarece este o suma care intra integral in bugetul notarului... asa ca daca aveti noroc veti achita o suma cuprinsa intre 50 si 100 lei, dar veti dormi linistit noaptea... In ziua de azi nu este cazul sa mergem pe incredere intr-o persoana care pana la un punct se arata binevoitoare...
Va multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra.
Mai am insa o mica intrebare in legatura cu acest aspect. Sa speram ca vanzatorul este de acord ca incheiem acel act aditional, mergem la notariat , si ce motiv invoc ? Cel real, adica faptul ca doresc sa evit o paguba, pierzand niste bani pe un comision de retragere de la banca ?
Mentionez ca vanzatorul mi-a zis ca ii vrea cash , si eu ma gandeam sa-i spun ca am banii in banca numai ca nu ii pot retrage decat la scadenta , adica pe data de 16, si daca vrea intr-adevar cash sa incheiem acel act aditional. In schimb daca vrea neaparat sa incheiem contractul de vanzare pe 10, atunci ii fac transfer. Si tot aici, in antecontract nu scrie nimic de modalitatea de plata, astfel incat el, ca vanzator, respectiv notarul, nu ma pot obliga sa fac plata cash daca eu doresc transfer, nu-i asa ?
In act nu se invoca nimic de ce nu puteti dvs ci ca partile au cazut de acord ca plata sa se faca in ziua de 16 noiembrie. cat priveste modalitatea de plata trebuie sa discutati cu vanzatorul pentru ca acest contract este intelegerea dvs cu el, reprezinta acordul de vointa a celor doua parti. Notarul nu are nimic a face cu acest aspect. El autentifica conventia dvs, acest contract.