avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Art 74 indice 1 din Codul penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Art 74 indice 1 din Codul penal

Art 74 indice 1 din Codul penal introdus prin legea 202/2010 a fost declarat neconstitutional. Aveti idee daca s-a publicat decizia in M. of? eu nu am gasit nimic.
El se mai aplica astazi?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:59, 19 Septembrie 2011
Este publicata decizia in Monitorul Oficial 363 din 25 mai 2011, O poti gasi cautand Decizia 573/2011 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 74 indice 1 din Codul Penal.
Multumesc mult !
Da, a fost publicata in Monitorul Oficial.
Insa dupa parerea mea s-ar putea uza de acest text de lege declarat neconstitutional in conditiile legii penale mai favorabile.
Am miine un recurs la Curtea de Apel ... exact pe aceasta tema a aplicabilitatii dispozitiilor penale mai favorabile curpinse in art. 74 ind. 1 c.p.
Va spun dupa si parerea instantelor . Eu nu am reusit sa gasesc inca nici o solutie de practica pe aceasta tema.
Nu stiu care este practica judiciara pe acest aspect dar se pot gasi argumente juridice.
Atata timp cat este vorba de o lege favorabila...care a fost in vigoare...
In mod normal, legea procesual penala trebuia sa prevada in mod expres ca o prevedere legala declarata neconstitutionala constituie un impediment la aplicarea legii penale mai favorabile...

Daca avem in vedere si faptul ca deciziile Curtii Constitutionale nu produc efecte retroactive...
nu ramane decat sa analizati celelalte aspecte de drept si sa va formulati o aparare laborioasa.
Sanse aveti...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

indice art. 74 indice 1 declarat neconstitutional ptcnarcisa ptcnarcisa daca urmarirea penala a inceput in anul 2006, iar primul termen de judecata s-a dat in iulie 2012, privind infractiunea de inselaciune art 215, conform art. 74 ... (vezi toată discuția)
Clarificare isidor isidor Prin Decizia nr.573/201 a CC, a fost suspendat art.74 indice 1(art.74 fiind modificat prin Legea nr.220/2010) din C.p. pana la data de 9 iulie 2001. Intrebare: ... (vezi toată discuția)
Dosar repus pe rol. depunere dovezi oltul oltul In baza art. 344 alin. 1 Cod de procedura penala, repune cauza pe rol..... deci dosarul meu a fost repus pe rol....pot sa mai depun dovezi in dosar? intreb ... (vezi toată discuția)