avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concedii indemnizatii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concedii indemnizatii

una ziua
M-ar interesa si pe mine urmatoarea problema:
O persoana trebuie sa nasca in martie 2012.Isi poate lua concediu 84 zile inainte de nastere si 42 dupa nastere?Cum se numeste acest tip de concediu?De maternitate sau sarcina si lauzie sau e acelasi lucru?
O alta problema....Presupunand ca in ultimele 6 luni salariul brut a fost de 2847 ron salariata neavand nici un fel de concediu medical si nici de odihna.A lucrat toate zilele lucratoare din aceasta perioada.
Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza indemnizatia la acest salariu brut?Aceasta indemnizatie va fi obtinuta pe perioada de 126 zile?Apoi se trece la concediu crestere copil.....
Este corect calculul?
2847*6=17082ron
Presupunem zile lucratoare in 6 luni :130
Indemnizatia zilnica: 17082/130 zile=1314
Indemnizatie = 1314 *85% * 20zile calendaristice (sa spunem pt prima luna)-10.2%cas=2005.95 ron

Multumesc!


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:22, 16 Septembrie 2011
Concediu de maternitate se numeste si este compus din : concediu de sarcina, numit si concediu prenatal (inaintea nasterii) si concediu de lauzie, numit si concediu postnatal (dupa nastere) .

Concediul de maternitate cuprinde 126 zile de concediu de maternitate si pe care fiecare femeie le distribuie dupa preferinte, singura restrictie fiind ca minim 42 din cele 126 sa constituie concediu postnatal (dupa nastere). Prin urmare , se poate lua 84 de zile de concediu prenatal si 42 de zile concediu postnatal.

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

vedeti si acest link
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal Dedea24 Dedea24 Cand o sa intru in prenatal? am 5 luni si 2 saptamani as vrea sa intru in decembrie pe 26 in prenatal nasc in martie pe 20 ?cele 126 de zile pt concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal, concediu postnatal crinarav crinarav va rog sa-mi spune-ti daca o persoana poate sa stea mai putin in concediu prenatal si mai mult in postnatal (adica de la 42 zile pana la .......) va ... (vezi toată discuția)
Salariul pe perioada postnatala analici analici Buna ziua Va rog sa imi spuneti 1.de ce salariu beneficiez in perioada postnatala in cazul in care salariul brut este de 900 lei. 2.cat este indemnizatai ... (vezi toată discuția)