avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contestare amenda VAMA
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contestare amenda VAMA

Buna ziua,

Eu impreuna cu parintii mei am trecut pe la punctul de frontiera Portile de Fier 1 avand in posesia noastra in total 18 pachete de tigari din care doar 6 pachete se aflau la vedere.
La controlul vamal au fost depistate si celelalte 12 pachete, cate 4 la fiecare dintre noi astfel ca politistii de frontiera au decis sa ne aplice cate o amenda in valoare de 1500 lei de persoana.
Din cate se stie la vama portile de fier 1 cantitatea maxima de tigari permisa pt trecerea frontierei este de 2 pachete de tigari de persoana dar u am gasit acest lucru mentionat niciunde. As dori sa stiu unde as putea gasi aceste informatii.
In plus inainte de semnarea proceselor verbale am mentionat la rubrica "Alte mentiuni" ca nu am cunoscut legislatia in vigoare in legatura cu cantitatea maxima de tigari permisa.
Este adevarat ca procesele verbale trebuiau sa fie incheiate in prezenta unui martor? La rubrica "martori" nu este decat o semnatura pe care a facut-o ag constatator.
Este evident ca doresc sa contest aceste procese verbale si as dori sa stiu daca am baza legala si cam ce sanse as avea?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 20:43, 16 Septembrie 2011
Baza legala pentru formularea plangerii impotriva p.v. de contraventie o reprezinta OG 2/2001 privind regimul contraventiilor in Romania.Daca ati semnat procesul verbal ,agentul constatator nu are nevoie de martori.Nimeni nu poate invoca in apararea sa necunoasterea legii.
Sunt aplicabile dispozitiile codului vamal cu referire la anexa 6 pct.1 lit. e., privind regulamentul de aplicare a codului vamal, in care se spune [o persoana poate introduce 200 de tigarete....]
Deci sunt sanse daca il contestati in 15 zile
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
ContSters213050, utilizator
art 25 si urm din Regulamentul (CE) nr. 1186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale prevede ca se acorda scutiri ptr produse din tutun astfel:

- 50 de ţigarete;
- 25 de cigarillos (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare);
- 10 trabucuri;
- 50 de grame de tutun de fumat; sau
- o combinaţie proporţională a acestor produse diferite;

PS: in lege 4 anexa nr.6 din Regulamentul de aplicare a CV este intitulata NORME
privind cantităţile uzuale de produse din tutun şi băuturi alcoolice lăsate pentru folosinţa comandantului, echipajului şi pasagerilor, în raport cu durata staţionării navei în port

si nu are un pct.e. aveti o alta versiune a Anexei? multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
Mihai Costache, Avocat
Utilizatorul ne arata ca a fost amendat de catre politia de frontiera,nu de organele vamale.Or nu este cu putinta ca politia de frontiera sa aplice o sanctiune prevazuta de Codul Vamal.In opinia mea,utilizatorul a fost sanctionat pentru ca nu a declarat la intrarea in tara toate tigarile ce le avea asupra sa.
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
andymaurul, utilizator
politia de frontiera poate aplica contraventii prevazute de codul vamal si codul fiscal referitoare la regimul juridic al frontierei de stat.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Modificari regulament vamal? dan2507 dan2507 stiu ca anul trecut cantitatea maxima de tigari admisa la introducere in tara era de 200 de tigari (1 cartus)/pers. as dori sa stiu daca au intervenit ... (vezi toată discuția)
Contrabanda legea nr.86/2006 cristian_tax cristian_tax Va salut! Daca se poate,as avea nevoie de ceva lamuriri.Am avut o perchezitie domiciliara, unde mi-au fost gasite de catre organe 15 cartuse de tigari ... (vezi toată discuția)
Cod vamal - cantitatea maxima de tigari admise Sergiu22SV Sergiu22SV Care este cantitatea maxima de tigari admisa la trecerea frontierei? Cum fac sa pot introduce in mod legal peste aceasta limita? (vezi toată discuția)