1. Iata ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.
(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b)
cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, în condiţiile legii;
c) cetãţeni strãini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa în România, sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri, în condiţiile legii.
(3) Asiguraţii au obligaţia sã plãteascã contribuţiile de asigurãri pentru şomaj şi au dreptul sã beneficieze de indemnizaţie de şomaj, conform prezentei legi.
Art. 37.
(1)
Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) Drepturile cuvenite în sistemul asigurãrilor pentru şomaj din România se pot transfera în ţãrile în care asiguraţii îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte.
(3) Indemnizaţiile de şomaj aferente drepturilor prevãzute la alin. (2) pot fi transferate în alte ţãri, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte, în moneda ţãrilor respective sau într-o altã monedã asupra cãreia s-a convenit.
(4) Indemnizaţiile de şomaj aferente drepturilor prevãzute la alin. (2) pot fi menţinute în platã în alte state membre ale Uniunii Europene, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevãzute de reglementãrile comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socialã a salariaţilor, lucrãtorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene, precum şi ale mãsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementãri comunitare.
(5)
Prestaţiile de şomaj aferente drepturilor stabilite de instituţiile competente în materie de şomaj din alte state membre ale Uniunii Europene pot fi menţinute în platã în România, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevãzute de reglementãrile comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socialã a salariaţilor, lucrãtorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene, precum şi ale mãsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementãri comunitare.
2. - Luati legatura cu Agentia de Somaj din judetul de domiciliu sa va dea amanunte cum sa procedati.
- Sau luati legatura direct cu ANOFM prin
[ link extern ] /