Ecaterinaa a scris:
Buna tuturor,
Consider ca justitia romaneasca (si poate in parte si cea europeana) nu lasa cuplurile care nu se mai inteleg sa se desparta (sa se desprinda fizic si emotional). Ma refer in special la cuplurile care nu se despart de comun acord.
Motivul invocat e "interesul major al copilului"."
In conditiile in care viata de familie contemporana a trecut de la o relatie de autoritate la una de incredere iar parintii se indreapta de la modelul autoritar (care se baza pe forta si control) la un model caracterizat prin deschidere, caldura si coerenta in stabilirea si aplicarea regulilor, a limitelor si asteptarilor adecvate, comunicarea, bazata pe o relatie de demnitate si cunoastere reciproca, joaca un rol crucial.
Este eronat spus, in opinia mea, " justitia romaneasca nu lasa cuplurile care nu se mai inteleg sa se desparta...(fizic si emotional").Dvs. nu cred ca intelegeti
directia: educarea parintilor in interesul superior al minorului...iar "judecatorii si procurorii" precum si alte categorii profesionale care interactioneaza cu copii si parintii lor,
ii pot ajuta pe parinti sa-si dezvolte un comportament pozitiv, oferindu-le indrumare atunci cand acestia nu reusesc sa satisfaca nevoile de baza ale copiilor indreptandu-i catre serviciile/autoritatile competente sa o faca.
In primul rand nedrept mi se pare ca: nu se face diferenta intre cuplurile (indiferent daca casatorite sau nu) care s-au despartit fizic inca din timpul sarcinii sau imediat dupa nasterea copilului si cuplurile care au crescut impreuna un copil.
In acest sens, nu cred ca este in interesul copilului sa-i "bag pe gat un tata" care nu s-a interesat un timp, si a carui consecventa lasa de dorit.
Nu cunosc situatia, probabil traumatizanta" prin care ati trecut insa, s-a constatat ca familiile monoparentale se numara printre grupurile sociale cele mai vulnerabile.Un copil crescut si educat cu dragoste si responsabilitate de ambii parinti, chiar si atunci cand acestia nu locuiesc impreuna, are mari sanse de integrare si reusita sociala.
Nu toti "tatii" sunt la fel, insa...sangele apa nu se face si "mai bine mai tarziu decat niciodata"...pentru ca,
tatal trebuie sa aiba un rol activ in viata copilului: sa comunice, sa se joace, sa se implice in activitati comune, sa stabileasca si sa explice reguli.
Exista numeroase studii de specialitate care au demonstrat efectele negative ale separarii copilului de parinti.
Copii care au fost lipsiti temporar sau definitiv de ocrotirea parintilor lor se confrunta cu dificultati reale de adaptare la viata sociala.
Tocmai de aceea e nevoie sa se puna accentul pe prevenirea separarii si pe acordarea de sprijin pentru mentinerea unitatii familiei.
Apoi nu se tine cont de situatiile de conflict major. Nu vad nici un interes pentru copil sa fie prins la mijloc intre doi oameni, intre care au avut loc acte de violenta domestica (inclusiv fizica). Nu cred ca vreodata agresorul si victima vor putea fi mediate.
Nu pot sa va sustin opinia insa va recomand sa Cititi, va rog, H.G. nr.49/19.01.2011, pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind prevenirea si interventia în echipa multidisciplinara si în retea în situatiile de violenta asupra copilului si de violenta în familie, in special capitolul IV, referitor la Managementul de caz în situaţiile de violenţă asupra copilului şi violenţă în familie, vedeti textul, aici:
[ link extern ]