pneagu a scris:
Daca avea stagiul minim de 15 ani inseamna ca indeplinea conditia de stagiu. Cred ca nu avea acest stadiu (stagiul militar ca stagiu asimilat nu se ia in calcul) si de aceia a primit raspunsul negativ.
A primit raspuns negativ pentru ca nu indeplinea conditiile prevazute de Legea nr. 263/2010
pentru obtinerea unei categorii de pensie. In art. 83 din Legea nr. 263/2010 nu scrie "pensia de urmas se cuvine (...) daca sustinatorul decedat era pensionar sau realizase stagiul minim de cotizare", ci "pensia de urmas se cuvine (...) daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii".
A indeplini conditiile pentru obtinerea unei pensii nu inseamna a realiza stagiul minim de cotizare, asa cum gresit interpretati, ci inseamna a indeplini si celelalte conditii prevazute in Legea nr. 263/2010, astfel:
-in cazul pensiei pentru limita de varsta, conditiile prevazute la art. 52 si urm. din Legea nr. 263/2010, in functie de cazul concret;
-in cazul pensiei anticipate, conditiile prevazute la art. 62 si urm. din Legea nr. 263/2010, in functie de cazul concret;
-in cazul pensiei anticipate partiale, conditiile prevazute la art. 65 si urm. din Legea nr. 263/2010, in functie de cazul concret;
-in cazul pensiei de invaliditate, conditiile prevazute la art. 68 si urm. din Legea nr. 263/2010, in functie de cazul concret.
pneagu a scris:
Conditia de varsta nu mai poate fi indeplinita datorita decesului, asta este clar pentru amandoi.
Conditia de varsta trebuie sa fie indeplinita
la data decesului.
pneagu a scris:
Sa inteleg de la dv. ca in cazul celor ce au decedat mai de timpuriu (40-59 ani, dar aveau stagiul minim de cotizare) si copiii lor au primit sau primesc pensie de urmas s-a comis o ilegalitate?
Nu am vazut niciun dosar in care casa de pensii sa fi emis decizie de pensie de urmas numai pe criteriul "sustinatorul decedat a realizat stagiul minim de cotizare". Chiar daca vi se pare absolut imposibil in cazul angajatilor din sistemul bugetar, asemenea incalcari grosolane ale prevederilor legale nu exista.
Eu n-am scris, in mesajul anterior, ca tatal utilizatorului trebuia sa aiba minim 60 de ani la data decesului. Am incercat sa explic, fara succes se pare, ce inseamna a indeplini conditiile pentru obtinerea unei pensii. In mod evident ca, in cazul persoanelor care au lucrat in grupa I sau in grupa II de munca ori in conditii deosebite sau speciale, varsta standard de pensionare se reduce corespunzator acelor perioade, insa utilizatorul nu a precizat ca tatal lui ar fi lucrat in grupe de munca sau in conditii deosebite sau speciale.
pneagu a scris:
Ar insemna ca numai urmasii sustinatorilor-asigurati decedati la o varsta trecuta de 60 de ani sa beneficieze de pensie de urmas, lucru oarecum imposibil fiindca acestia au copii majori si poate la randul lor cu copii.
Concluzia dvs. este gresita in cazul sustinatorilor decedati care, la data decesului, indeplineau conditiile prevazute de Legea nr. 263/2010 pentru obtinerea unei pensii de invaliditate sau pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare pentru perioadele lucrate in grupe de munca sau in conditii deosebite ori speciale.
pneagu a scris:
Nu inteleg de ce face referire la 25 de ani de munca/stagiu cand stagiul minim este de 15 ani. Acest stagiu minim ii da dreptul la pensia de urmas(...)
Va rog sa aveti amabilitatea sa precizati prevederea legala potrivit careia copilul si sotia supravietuitoare au dreptul la pensie de urmas pe criteriul "sustinatorul decedat a realizat stagiul minim de cotizare". Multumesc.