1. Raspunsul este pozitiv.
2. Intrati pe
www.avocatnet.ro/content/for...
si cititi raspunsul colegei mele, cons. jur. Gabriela Pintea, specialist in domeniu.
3. In urma Deciziei Curtii Constitutionale nr.680/2012 este declarat neconstitutional art.73(1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care se conditioneaza pensionarea de invaliditate de un minim stagiu de cotizare la pensie.
4. - Incepand cu data de 24 septembrie 2012 puteti sa mergeti la Casa de Pensii cu cererea pentru pensie de urmas.
- Casele de pensii au primit instructiuni in acest sens.
5. Din Legea 263/2010:
Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b)
pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a)
50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.
6. La data decesului sotul dvs. nu indeplinea conditiile pentru pensie pentru limitade varsta dar i se poate stabili o pensie de invaliditate de gr.I din care copilul va primi 50%.